subota, 28. veljače 2015.

McCurdy Mountain

McCurdy Mountain
Visina: 3709 m / 12168 ft
Lost Creek Wilderness, Colorado
Decebar 08, 2014 god.
Summitpost stranica.
Album sa slikama.


Kaze se da je ljepota u oku posmatraca, i to je savrseno tacno. Lost Creek Wilderness malo poznati park u Koloradu za mene vec je odavno jedan od najljepsih i najinteresantnijih planinskih vijenaca u ovoj drzavi. Naviknuti na snjezne vrhove koji se izdizu iznad cetiri hiljade metara, ovaj park nudi nesto sasvim drugaciji pejsaz. Americka spisateljica Alice Walker napisala je jednom prilikom da u prirodi nista nije savrseno a da je pri tome sve savrseno.




Pored Bison Peak koji je najvisi vrh u ovom parku, McCurdy Mountain je sljedeci na listi koji izaziva najvise paznje. Nesto vise od 12 kilometara hodanja kroz ovaj park potrebno je da bi se doslo do vrha, iako se ne radi o klasicnom vrhu vec o jednom prostranom platou gdje je potrebno pronaci najvisu kotu. Iako je bio pocetak mjeseca decembra, nije bilo nikakvih nagovjestaja da se radi o pocetku zime, vec naprotiv imao se osjecaj se se nalazimo u nekom od dijelova susjedne drzave Utah.


Osim sto se radilo o jednom veoma dugom danu u planini, na dobro utabanoj i oznacenoj stazi nije bilo velikih prepreka za izlaska na plato koji se nalazi nesto vise od 3500 metara nadmorske visine. Ono sto je predstavljalo problem bilo je pronalazenje najvise tacke na bezbroj neuredno razbacanih, ali uredno slozenih kamenih palaca. Za takvu vrstu orijentacije nije nam pomogla topografska karta vec uz malu pomoc elektronskog cuda zvanog GPS uspjeli smo pronaci vrh.


Vjerovatno bi ambijent bio sasvim drugaciji i ljepsi da je bilo vise snijega, ali nadam se da ce sljedeca posjeta ovoj planini u zimskom periodu biti uistinu i u pravom smislu rijeci biti zimska. Ipak, ja i moj saborac iz mnogih planinarskih tura Brian imali smo kao i uvijek dobar i uspjesan dan gdje nije bilo potrebno trositi puno rijeci u uzivanju i divljenje majci prirodi po ko zna koji (svaki) put.






















Album sa svim slikama:

0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.