utorak, 25. ožujka 2014.

''Platte'' Peak

''Platte'' Peak
Lost Creek Wilderness, Colorado
Visina: 3640 m / 11941 ft
Datum: 09 Mart, 2014 god.

Vrh Platte Peak 

Lost Creek Wilderness je sakriveni dragulj Kolorado Roki planina, smješten je u centralnom dijelu države, najčešće zaboravljen i zaobidjen planinski vijenac ali tokom zimskih mjeseci predstavlja raj za planinare i ljubitelje planina. Skoro dvadesetak vrhova preko tri tisuće metara dovoljan su magnet tokom zime, ali u ljetnom periodu vrlo mali broj planinara zaviri u ovaj park. Naš cilj ovog vikenda bio je Platte Peak, relativno jednostavna planina ali proboj kroz duboki snijeg od skoro desetak kilometara do vrha uz 1200 metara visinske razlike bio je pravi izazov za našu četveročlanu ekipu.




Sunčan ali hladan dan za jakim vjetrom na dijelovima iznad šume bili su relativno dobri vremeneski uslovi ali ipak trebalo nam je više od pet sati planinarenja da se domognemo vrha. Duboki snijeg umnogome je usporio kretanje kroz šumu na kojima je mjestimično staza bili prepoznatljiva mada je najveći dio puta bio sačinjen kroz nepoznat teren.


Prava zimska idila krasila je ovu turu od koje smo dobili više nego sto smo očekivali. Iako nam je hladan vjetar uskratio boravak na vrhu, uspjeli smo na kratko vrijeme uživati u pogledu na okolne planine u istom vijencu ali takodje na neke druge dalje planine koje su se vidjele na horizontu.


Pored mene ekipu su sačinjavali Brian, Kiefer i Sara, manje više poznata postava i društvo u mojim avanturama kroz Kolorado Roki planine.





















Album sa slikama:




0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.