subota, 21. prosinca 2013.

Lions Head

Lions Head
Visina: 2884 m / 9463 ft
Staunton State Park, Colorado
Datum: Decembar 15, 2013. god

Lavlja Glava 2884 m.

Staunton State Park je najnoviji park drzave Colorado, otvoren za javnost  tokom mjeseca Maja 2013. god. U jednoj totalnoj globalnoj hajci na sva prirodna dobra i ljepote a sve u ime profita i pohlepe, bilo je zadivljujuce saznati da je ovaj park, zapravo bio u privatnom vlastnistvu.Predhodni vlasnici poklonili su drzavi Colorado ovaj dio teritorije u svrhu da se napravi park. Proces uspostave drzavnog parka trajao je 1986. god, i konacno ove 2013 god. Staunton Park na nesto manje od 16 kvadratnih kilometra postao je najnovije igraliste zaljubljenika planina i priode. 

Lions Head sa ulaza u park.
Elk Falls vodopad je najveca atrakcija ovog parka za redovne posjetioce, ali tri vrha od kojih je Lions Head najvisi imenovani vrh su najnovija odredista planinara i sakupljaca vrhova. U stijenama ovih malih vrhova nalaze se stotine neispenjanih pravaca, pa je tako ovaj park preko noci postao jedan od najpopulanijih penjalista u okolini Denvera.

Jedna od stijena na kojoj pravci tek treba da budu ucrtani.

Mi smo za cilj imali Lions Head, to je ujedno i bila moja prva posjeta ovom novootvorenom parku. Iako je je tokom ljeta stotinama ljudi proslo kroz ovaj park, ipak moglo se ''osjetiti'' da se radi o netaknutoj i sacuvanoj oazi.Iako je vrh izgledao blizu put do Lions Head u jednom pravcu dug je desetak kilometara, sto je bila dobra prilika da se upoznamo sa velikim dijelom ovog parka. Prva polivina puta vodi makadamskim putem ispresijecan stazama koji su vjerovatno koristili predhodni vlasnici, da bi se poslije put nastavljao novoizgradjenim stazama.

Black Mountain
Na nekoliko mjesta staza se razdvaja tako da se stazama skoro moze zaviriti u svaki dio parka. Staza koja vodi prema Lions Head takodje se koristi da se dodje do vodopada, da bi se par kilometara prije vrha staze ponovo razdvojile.Jedno od najpopularnijih mjesta u parku je tzV. Elk Falls Overlook, mjesto odakle se vidi vodopad i za vecinu posjetilaca tu se i zavrsava posjeta ovom parku.

Ostatci glecerske aktivnosti prije kozna koliko vremena.

Samo par stotina metara iznad vidikovca nalazi se vrh Lions Head sa visinom od 2884 metara, sto je za Kolorado relativno mala planina, ali ljepota i stanje ovog parka je neizmjerno.Dvadesetak kilometara hodanja kroz ovu oazu netaknute prirode bila je velika satisfakcija prije povratka u civilizaciju i redovni zivotni raspored. Prva ali sigurno ne i posljednja posjeta Staunton State Paku bila je vise od ocekivanog.

Jedno od najatraktivnijih penjalista u Koloradu.

Nekada farma, danas izletiste.

Zlatna dolina koja vodi prema vodopadima.

Porodicna vikendica predhodnih vlasnika.

Prelijepo decembarsko jutro u parku.
Put prema vidikovcu.

Pogled sa tzv. Elk Falls Point, stvarni vrh je iznad.

Zima je jos nekoiko dana daleko.

  
Skoro pa na vidikovcu.

Mali plato ispod vrha bilo je odlicno mjesto za predah.

Teritorija bez staze.
Posljednji dio prije izlaska na vrh.

Black Mountain, pogled ispd samog vrha.

Pikes Peak, jedan od ''fortinera'' na horizontu.

''Elk Waterfall'', zamrznuti vodopad, najveca atrakcija ovog parka.

Pogled sa vrha prema ulazu u park.
Uspomena sa vrha.
Album sa Slikama:


0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.