subota, 16. studenoga 2013.

Sandia Peak

Sandia Peak
Visina: 3225 m / 10678 ft
Sandia Mountains, New Mexico
Datum: November 10, 2013

La Luz, suncana staza.

Sandia planine su mali planinski vijenac koji se izdize 1300 metara istocno iznad Albuquerque najveceg grada u drzavi New Mexico. Sandia, u prevodu sa spanskog jezika je lubenica, a sudeci po bojama kojim je ova planina presvucena tokom zalaska sunca, nije bilo tesko zakljuciti odakle potice naziv za ovu planinu. Sandia planine se nalaze na  istoimenom indijanksom rezervatu a istovremeno su pod zastitom americke vlade kao zasticena divljina. Najvisa tacka ili vrh ove planine je Sandia Crest, a to je upravo bio cilj ove 720 kilometara udaljene planine od Denvera.

Sandia Mountains.
Stazom ''La Luz'' sto u prevodu takodje sa spanskog jezika znaci svjetlost, duzine od 12km u jednom smjeru do vrha dobar je test za svakog planinara. Iako je skoro  bila polovina novembra, na ovim prostorima kao da se ljeto tek blizilo kraju. Za razliku od predhodnih nekoliko planinarkin izleta u Koloradu ova tura ce biti sasvim druge prirode.

Predvecerje u podnozju Sandia planina.

Zalasci sunca na americkom jugozapadu su poseban dozivljaj.

Ono sto je interesantno za ovu planinu jeste to da sve pocinje u pustinjskom dijelu gdje dominira rastinje koje je prepoznatljivo za ovo podneblje da bi se pred samim vrhom vegetacija sasvim promijenila. Prema informacijama koje smo nasli na pocetku staze prolazi se kroz cetiri zone, a svaka zona ima drugaciju vegetaciju i rastinje.

Kako bi pustinja izgledala bez kaktusa?

Rusevine u podnozju planine.

Albuquerque, najveci grad drzane New Mexico.


Staza svjetlosti je u pravom smilu rijeci opravdala svoje ime, izlaskom sunca pocela je igra svjetlosti sto je bila dobra prilika za foto zapis suncevih zraka. Ovo je bila moja prva planinarska avantura u New Mexico, u jednoj od geoloskih najinteresantnijih drzava u Americi, ali zasigurno ne i posljednja. Pored nekoliko interesantnih planina koje se izdizu iznad cetiri hiljade metara, paznju privlace i nekoliko geoloskih fenomena koji visko kotiraju na listi mojih zelja.

Ugodno jutro na La Luz stazi.

Prve zrake sunca na stijenama Sandia planinama.

La Luz, tamo gdje je sunce.

''Devils thumb'' jedna od stijena koje krase ovaj park.

Dio puta koji vodi prema kanjonu.

Brian odmjerava visinu stijena iznad nas.

U srcu planine.


Tornjevi iznad staze.

Krijesta na kojoj se nalazi vrh bila je vidljiva.

Put kroz kanjon vodi preko kamene padine.


Konacno iznad kanjona.

Jedna od perspektiva ispod samog vrha.

Slika sa vrha.

Albuquerque i nepregledna pustinja.

Album sa slikama:




0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.