Thursday, June 14, 2012

Pettingell Peak

Dolazak ljeta
Front Range, Colorado
Visina: 4131 m / 13553 ft
Datum: 10 Juni, 2012


                                                                                  Pettingell Peak
Operativna rijec za ovu turu je: Na brzaka!
Dan kada imate samo nekoliko sati na raspolaganju a zeljni ste visine, onda su tu  vrhovi u Front Range koji da su stvoreni za takvo nesto. Udaljena samo nekih stotinjak kilometara od Denvera ovaj vrh  bilo je savrsen izbor za vremenski ogranicen dan.  Tokom cijele godine a posebno sa pocetkom ljeta pa do kasno u jesen staza koja vodi prema Herman jezeru koje lezi neposredno ispod same planine jedna je od ''najurbanijih'' u cijelom Koloradu.


     Pejzas je pocinjao da bude interesantniji i da otkriva neke nove ture.

Broj onih koji nastave put od jezera prema vrhu je daleko manji. Herman jezero na visini od 3650 metara je veoma popularno izletiste starijih zaljubljenika u planine i prirodu. Jezero je zaledjeno vecim dijelom godine, mada ledeni pokrivac iscezne toom mjeseca juna za kratko, da bi se ponovo vratio tokom septembra. Dio koji je vodio prema jezeru preko nekoliko padina na kojima su se pocele pojavljivati prve cvijetne kolonije i vecim dijelom kroz sumu bio je najljepsi dio puta.


      ''The Citadel'' jos jedan cetiritisucnjak koji ceka da bude posjecen.

Tamo gdje sume i rastinja vise nije bilo pocinjao je sasvim drugi ''landscape', ali sa tom razlikom da smo imali priliku uzivati u horizontima i bezgranicnim prostorima koji su se sirili ispred nas. Jutro je bilo karakteristicno za Kolorado za ovo vrijeme godine, znaci vedro sa pregrst sunca u ocima, ali hladno i vjetrovito. Kratku pauzu koju smo napravili pored jezera bila je jos jedan podsjetnik da su jutra puno ljepsa, ustvari najljepsa u planini.    Herman Lake na visini od 3650 metara ljubomorna cuva ledeni pokrivac skoro do sredine ljeta.

Uspon od jezera prema samom vrhu bio je vise nego ocigledan. Strma stjenovita  padina, niz koju se stropostalo bezbroj stijenja i kamenja bila je jedina prepreka. Odlucili smo se direktan pravac prema vrhu, sto je znacilo put kroz kamenjar. Kao i mnogo puta ranije, bez ijedne rijeci zaputili smo se prema vrhu, znajuci da ce biti bezbroj pauza za ''hvatanje'' zraka.  Ostatak slika u ovoj foto reportazi vise nego rijeci docarati ce uspon do vrha.Nas vrh i nas prvac se izdizao direktno iznad jezera.''The Citadel'' stidljivo se pokazivao sa druge strane grebena.Jezero je pocelo da dobije nove konture svakim novim osvojenim metrom.Iznad jezera gubio se trag stazi, ali cilj je ocigledan i vidljiv.Posljednja snjezna padina prije samog izlaza na vrh.Zaledjena snjezna padina iako je izgledala bezazleno nije bila bezopasna.Kretanje kroz ovakav teren je cesta slika u Kolorado Riki planinama.Pred samim izlazom na vrh poceli su otvarati i horizonti.


Iako je bio suncan dan, hladan vjetar nije nam dozvolio da se dugo zadrzimo na vrhu.


Citadel kao da nas je mamio svakim pogledom prema sebi.


Dolazak ljeta i malo vode ozivjeli su planinu.


White Marsh Marigold (Caltha leptosepala)
American Globeflower (Trollius Laxus)

2 comments:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.