Thursday, October 20, 2011

Mount Parnassus and Woods Mountain


Mount Parnassus (13574 ft / 4137 m)
Woods Mountain (12940 / 3944 m)

Poslije dva mjeseca opravdanog ''odsustvovanja'' od vrhova, konacno dosao je trenutak povratka i nastavak  licnog istrazivanja i upoznavanja sa Roki planinama u Koloradu.
Pocetak staze za kartama za boljr orijentisanje.
Mount Parnassus je bez dvojbe dobila ime po mnogo poznatijoj i starijoj planini koja se nalazi u Grckoj, mada nema bogatu i mitologijsku proslost kao spomenuta planina , ova planina u Koloradu ce ipak zadovoljiti sve one koji na brzaka zele osjetiti visinsku razliku.Prvi dio staze je prolazio kroz  dio osusene sume koja je bila posjecena.
Mt. Parnassus je jedan od mnogobrojnih vrhova smjestenih neposredno uz koridor poznatiji kao autoput pod oznakom I - 70, koji je ne tako cesto zbog guzvi predstavlja  vecu prepreku nego neki od okolnih vrhova.
Mt. Snikitau na horizontu, jutro je nagovjestavalo lijep jesenji oktobarski dan.
Prelijep oktobarski dan je u potpunosti ispunio nasa ocekivanja, mada je nevrijeme bilo najavljeno za drugu polovinu dana, ona prva bila je nasa i iskoristili smo je u potpunosti.
Mt. Snikitau i Grizzly Peak dominiraju na horizontu.

Brian identifikuje vrhove u daljini.
Cesto puta laksi vrhovi potpuno neocekivano, mozda zbog nepretjerane opterecenosti donesu posebnu dozu relaksacije i uzivanja, pa samo vecinu vremena u toku uspona ja i Brian proveli razgledajuci okolne planine i vrhove i pokusavali odgonetnuti o kojima planinama je rijec.
Prve slike Gore Range na vidiku.

Sedlo sa koje se vidi lagani uspon na Woods Mt.
Ove dvije planine su tokom zime jako posjecene, sto zbog lake pristupacnosti, ali i  zbog malog rizika od lavina, pa su cesta destinacija Planinarskog Kluba Kolorado u obuci i treningu svojih clanova a takodje predstavljaju odlican teren za visinske pripreme.
Pogled sa sedla na ''ono'' sto je iza nas.

Par vrhova sa druge strane ...

....su pocela da se otkrivaju, ''The Citadel'' i Pettingell Peak.

Novi vidici se otvaraju.

 ''The Citadel'' i Pettingell Peak. dva cetiritisucnjaka kao da mole da budu posjeceni!

Greys Peak i Torreys Peak, dva ''fortinera'' na horizontu.

Grupa na nrhu Mount Parnassus.

Pogled sa vrha bio je vise nego odlican, imali smo priliku vidjeti skoro cijeli Front Range ispred nas i prisjetiti se na mnogobrojne uspone na neke od vidljivih vrhova na horizontu.
Jedan od razloga zasto volim vrhove....perspektiva!
Dvanaest kilometara koliko je ukupna duzina obilaska ova dva vrha bila je jos jedna odlicna prilika za dobro iskoristenim danom i pripremom za dobru i uspjesnu zimsku sezonu.
Mt. Woods....jos nekoliko metara!

Pogled sa Mt. Woods preme Mount Parnassus i Mount Bard (lijevo).

 ''The Citadel'' i Pettingell Peak sljedeca destinacija?

0 comments:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.