Friday, July 8, 2011

Culebra Peak

Nebeski pogled!
Culebra Peak
Sangre de Cristo, Colorado
Visina: 14047ft / 4282 m
Datum: Juni 26, 2011

Pogled sa vrha Culebra Peaka u pravcu New Mexico.

Culebra Peak je jedan od najinteresantnijih ''fortinera'' u Koloradu ponajvise zbog svoje proslosti i cinjenice da se nalazi u privatnom vlasnistvu. Pocetkom sezdesetih godina proslog stoljeca novi vlasnik iz Sjeverne Karoline, kojeg je bio glas da je rasista skoro da je kompletno zabranio pristup ovoj planini. Sa tom odlukom poceli su i problemi sa lokalnim stanovnistvom, koje je po prodajnom ugovoru iz 1864 godine raspolagalo pravom na koristenje sume, vode i lovom.

Culebra Peak iz San Luis 
Mnogo toga se izdesavalou periodu izmedju sezdesetih godina i 2004 kada je ranc dopao u ruke trenutnih vlasnika, a cijena je prema pisanju sluzbenih glasila iznosila oko 40 miliona dolara. Period zabrana, ubijanja, zasjeda,  prijetnji  i sudskih procesa je prestao i sa novim vlasnicima otvorilo se novo poglavlje u pisanju povijesti Culebra Peak.
Prasnjavo mjesto za kampovanje.

Culebra ili planina od stotinu dolara kako je cesto zovu sa novim vlasnicima postala je dostupna i sirokim narodnim masama, ali taj pristup je imao svoju cijenu od stotinu dolara, dok je u zimskom periodu cijena duplo skuplja. Pravila su bila jednostavna, organizovana grupa sa vise od pet ljudi, gdje svaki ucesnik mora posebno nazvati vlasnike ranca u Texas i rezervisati svoje mjesto moze tokom vikenda imati priliku za uspon na ovu planinu.
Jasna upozorenja da se radi o privatnom posjedu.
Tako je bilo i u mom slucaju, rezervaciju sam napravio jos u toku mjeseca aprila, dogovorio se sa par prijatelja u vezi datuma i cekali prvi vikend kada ce ranc biti otvoren za posjetioce a obicno se to desi prvog ljetnog vikenda, tako je bilo i ove godine.
Kamp sa pogledom.
Zbog velike udaljenosti od Denvera nekih 400 km u jednom pravcu znali smo da ce za samo putovanje trebati jedan dan. Ostavili smo Denver iza sebe koji je bio uzaren prvim ljetnim temperaturama preko 35°, mada smo znali da je  juzni dio Kolorada mnogo topliji. Svakom miljom dalje od Denvera  krajolik se mijenjao pa je okolina pocela dobivati pustinjske oblike, i za razliku od centralnog dijela Rokija koji je jos bio pod bijelim plastom, u ovom dijelu je bilo sasvim drugacije, snijega nije bilo cak ni na vrhovima preko cetiri tisuce metara.
Carlos, prvi kauboj ranca 
Stigli smo u kasnim poslijepodnevnim satima ali je temperatura jos uvijek bila visoka, skoro 40° pa zalazak sunca smo docekali kao veliko olaksanje. Prostor oko glavnog ulaza je bio prilicno suh i prasnjav, ali nismo imali izbora, jer to je bilo jedino dozvoljeno mjesto za kampovanje. Upoznali smo se ostatkom grupe koja je dosla sa istom namjerom, ubrzo poslije pojavio se Carlos, koji je bio glavni nadzornik ranca, te nam rekao da ce kapija biti otvorena u sest sati narednog juta, i da poslije potpisivanja par dokumenata mozemo krenuti u osvajanje Culebre. Nasa grupa brojala je 25 ljudi.
Predvecerje u juznom Koloradu.
Culebra na spanskom jeziku znaci zmija.  Naziv potice od vijugavog grebena koji vodi do vrha planine, a zbog malog prisustva ljudi u proslosti staza i ne postoji ali put prema vrhu je vise nego ocigledan nakon prvog sata planinarenja kada smo se popeli na prvo sedlo ispred nas.
Blage padine sa pocetka uspona na Culebru.

Jutro je bilo pravo ljetno, bez ijednog oblaka kao da je nagovjestavalo jos jedan vreo dan, vjerovatno bi bilo i tako da cijelo vrijeme nismo bili izlozeni vjetru koji nam je dosao kao pomoc protiv jakog sunca i toplote. Put do vrha je protekao jako brzo, cijelo vrijeme sam imao osjecaj da smo mi prvi koji smo krocili na ovu planinu jer drugi tragovi onih koji su bili prije nas  nisu bili uocljivi, mozda zato sto smo mi bili medju prvima na padinama ove planine ove godine.  Sa vrha mogli smo vidjeti dio ovog vijenaca koji se protezao u saveznu drzavu New Mexico, kao i najveci vrh u toj drzavi Wheeler Peak (4011m).
Trevor i prve slike sa ove ture.

Culebra je ostala iza nas, i dok smo vozili kroz uzarenu San Luis dolinu ispred nas na horizontu su se izdizali neki drugi ''fortineri'' koji se nalaze na listi zelja za ovu godinu. Nadam se da imati priliku da pisem i o tim iskustvima.
Pogled prema San Luis dolini.

Lagani uspon zaobljenim grebenom.

Prelijepo ljetno jutro

Netaknuta planina, ali staza nije bila ni potrebna pravac kretanja je bio ocigledan.

Juzni dijelovi Sangre de Cristo range.

Jedan dio grupe koji nam se pridruzio u toku uspona.

Greben koji vodi prem vrhu.

Vrh je konacno vidljiv.

Posljednnji lazni vrh na vidiku.


Jasno vidljiv pravac kretanja prema vrhu.

Iako je bilo jutro sunce je vec bilo jako.

Pogled prema grebenu preko kojeg smo presli i San Luis dolina u pozadini.

Pogled negdje prema N. Mexico.

Jedna sa vrha.

Spanish Peaks na horizontu.

0 comments:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.