Monday, June 27, 2011

''Clipper''

Najbolje stvari dogadjaju se neplanirano....
Date: June 19, 2011
Mosquito Range, Colorado
Clinton Peak ( 13857 ft / 4224 m)
Traver Pear (13852 ft / 4222 m)
McNamee Peak  ( 13780 ft / 4200 m)


Plan je bio jednostavano savrsen, ostati kuci zbog najavljenog loseg vremena i uzivati u jednom slobodnom danu te sedmice,  a onda se sve pokvarilo. Sasvim slucajno i nabrzaka dogovorih se Mikom, da mozda pokusamo preduhitriti najavljeno lose vrijeme i popeti Clinton Peak, koji je takodje na listi stotinu najvisih i mozda jos......e, o tome poslije. 
Mt. Democrat (14152ft / 4314m)
Denver smo ostavili iza sebe u cetiri sata ujutro, i poslije nekih stotinjak kilometara voznje bili smo vec na vrhu Hoosier prevoja gdje smo napustili asfaltni put i zaputili se prema Montgomery jezeru koje je bilo kompletno isuseno u namjeri da se uhvati nova vodena akumulacija, koje sudeci po okolnim rjecicama i potocima nece nedostajati.Lijepo je konacno vidjeti da su potoci ozivjeli.
Iako smo bili ''naoruzani'' kompletnom zimskom opremom zbog snijega i uslova koji su vladali u ovom dijelu planina na kraju se ispostavilo da nam je jedino cepin bio neophodan i to kao pomocna kocnica prilikom ''glissiding'' sa vrha Mt. Clinton.
Snijeg je jos uvijek prisutan, proci ce jos neko vrije prije nego iscezne.

U toku pristupa prema dijelu koji se nalazi ispod vrhova ja i Mike smo odlucili da umjesto direktnog upona na Mt. Clinton, krenemo obrnutim redom, da prvi vrh bude Traver Peak i da grebenom koji vodi preko McNamee Peak dodjemo do Clinton Peak kao krajnjeg odredista. Tim redoslijedom i pravcom kretanje uspjeli smo ''ustedjeti'' nesto vremena i tako preduhitriti oblake i nevrijeme koji su te noci donijeli snijeg na visini preko 3 tisuce metara.


Mike na ostatcima snjeznih smetova sto sada lici na mali ledenjak.
Ovaj dio Mosquto uklijesten je izmedju nekoliko ''fortinera'' pa samim time nalazi se u sjeni tih planina i nije toliko posjecen kao te planine, ali je idealno mjesto da se osjeti izolovanost od civilizacije i ljudi. U istom dijelu, u produzetku grebena sa Mt. Cliton nalaze se jos dva vrha preko cetiri tisuce metara (Wheeler Mountain i North Star) i vjerovatno cu uskoro vratiti da se upoznam sa ovim planinama.
Mt. Wheeler

Mt. Lincoln (14291ft / 4356m)
Mt. Democrat (lijevo)  i Trevor Peak (desno)
Mt. Silverhills (13822ft / 4213m)u pozadini.
                                                                     


Clinton Pk. vidljiv u pozadini.
Wheeler Mountain (13960ft / 4173m) i zaledjeno Wheeler Lake.
Mike na jednoj od snjeznih padina.
Mosqutio Range lijevo....
Moqutio Range desno....
Clinton Peak, krajnje odrediste.
Mosquito Range.

Wheeler Lake 

0 comments:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.