nedjelja, 14. veljače 2010.

Twin Sisters Peaks (Rocky Mountain National Park)

Twin Sisters Peaks, Rocky Mountain National Park
Februar 13,2010
East Twin Sisters Peak (11,428') 3483m
West Twin Sisters Peak (11,413') 3478m
Duzina: 13 km
Startna visina: 2743 m
Elevacija: 740 m




Twin Sisters Peaks smjestene su na istocnoj ivici Rocky Mountain National Park, a pocetak staze je smjesten neposredno uz Lily Lake turisticki centar. Lagani uspon na ovu planinu slijedi istocnu granicu parka odakle se u lijepim i suncanim danima mogu vidjeti Longs Peak, Mt Meeker, Estes Cone i veci dio continentalne podjele koja prolazi kroz ovaj park. Danas nismo imali priliku da vidimo puno toga, nevrijeme koje se nadvilo iznad Longs Peak i susjedne vrhove nekim cudom kao da je izbjegavalo ovaj dio parka.


Ploca na samom pocetku uspona, koja upucuje na pravila, topografsku kartu i registracijsku svesku. Twin Sister je jedan od najpopularnijih vrhova u parku tokom cijele godine, ali cesto puta vremenske nepogode mogu biti velika prepreka. Tako nesto desilo se i nama krajem decembra 09 godine. Vrijeme je taj dan bilo nemilosrdno prema nama, posebno vjetar, tako da smo nakon jednog sata uspona bili primorani da se vratimo.





Slika je nastala na povratku sa planine, vrijeme na samom vrhu i u podnozju planine su kao dva razlicita godinja doba. Vrijeme toga jutra na ovom dijelu bilo je sasvim drugacije, uz snijeg i vjetar na trenutke sam pomisljao da ovo i nije bila bas najbolja ideja. Vremenska prognoza predvidjala je nevrijeme za narednu noc a ne u toku dana, ali u planinama Rokija to se nesmije niti moze uzimati kao pravilo.


Pocetak uspona prolazi kroz prelijepu crnogoricnu sumu koja je pokazivala cari prirode u najsavrsenijim geometrijkim oblicima. Prava stabla borova izmedju kojih su sunceve zrake pokusavale naci put do snijeznog pokrivaca, koji se kao pamucni plast,
netaknut i savrsen prostirao okolnim padinama. Jedini znak nesklada bila je staza koja je vodila kroz sumu i upucivala na tragove urbanog planinarenja. U lijepim ljetnim danima ova suma ispunjena je stotinama posjetilaca koji se pokusavaju domoci vrha i na trentak uzivati u pogledu na najpoznatiji vrh u ovom parku Longs Peak,koji zasluzeno nosi nadimak ''dragulj'' Rocky National Mountain Parka.



Na dijelu koji se polako isticao iznad sume, vjetar je poceo da pokazuje svoju svoju snagu i odlucnost u namjeri danas ponovo zaustavi. Ali ovaj put je bilo i mi smo bili odlucniji u namjeri da se domognemo vrha. Toga jutra nekoliko planinara je vec bilo na planini prije nas, ali vjetar je na cistom prostoru uspijevao obrisati tragove, pa ne cesto puta smo skretali sa tvde ali pokrivene staze u duboki snijeg.


Na slici je Don, moj planinarski partner, zajedno smo imali nekoliko uspjesnih tura.
On je srednjim pedestim godinama, cijeli zivot je proveo u Koloradu, i zvucalo mi je interesntno kada mi je rekao da je za cijelo to vrijeme samo u jednom navratu bio u ovom parku. Samo jednom dok nije upoznao mene, ovo je vec njegova treca tura u ovom parku od prosle godine.



Vec smo uveliko bili u zoni gdje nije bilo rastinja, vrh je vec bio u na vidiku. Polako smo se primicali sedlu koji je razdvajao dvije sestre, na zapadni i istocni vrh. Istocni vrh je samo 5 metara visi od zapadnog.


U lijepim i suncanim danima sa ovog dijela se moze vidjeti Tahosa dolina i istocna strana parka, ali danas to nije bio slucaj, jedino sto se moglo vidjeti na horizontu bili su oblaci i snjezna oluja koja je bijesnila kroz ovaj prelijepi nacionalni park.


U pojedinim trenutcima brzina vjetra je dostizala i do 60km na sat, pa cesto puta sam morao hvatati stijenu ili kamen u zagrljaj da ne budem odnesen sa planine.


Na vrhu nista nije bilo bolje, bili smo izlozeni bjesomucnim naletima vjetra,koji je predstavljao opasnost ali samo metar dva sa druge zapadne strane planine zasticeni vrhom vjetar se i nije mogao osjetiti. Bili smo uskraceni vidika, ali mozda naredni put vrijeme ce biti povoljnije.

">">


">




0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.