četvrtak, 13. prosinca 2018.

Thunder Pyramid

Thunder Pyramid
13932 ft / 4246 m
 
Lightning Pyramid
13722 ft / 4182 m

Elk Mointains, Colorado
Datum: Juni 04 2017



Ove dvije piramide u blizini Aspena bile su dugo na listi zelja i konacno je dosao trenutak istine i da se zaputimo prema njihovim vrhovima. Thunder Pyramid je medju stotinu najvisih vrhova u Koloradu, tako da je taj podatak cini jako atraktivnom i pozeljnom planinom. Najbolje vrijeme za uspon na ove planine je vrijeme prelaza izmedju proljeca i ljeta dok jos uvijek ima snijega koji kao ljepak drzi nestabilne stijene koliko toliko zajedno. Treba napomenuti da su ove dvije planije medju najopasnijim usponima u Koloradu. Juna 2012 godine jedan od najpoznatijih planinara  i moj prijatelj iz Kolorada, Steve Gladbach izgubio je zivot tokom uspona na ove planine.



Planine su smjestene u srcu Maroon Bells/Snowmass divljine, jedne od najspektakularnijih planinskih vijenaca u Kolorado Roki planinama. U samom sredistu ovog podrucja nalaze se tri planine iz grupe tzv. fortinera pa samim time tokom ljetne sezone veliki broj ljudi iz raznih poriva hrli medju ove planine.
Najbolje vrijeme za uspon na ove vrhove je kraj maja i pocetak juna mjeseca iz vise razloga. Jedan od najvaznijih je zbog sigurnosti, jer dok jos uvijek ima snijega manje su prilike za odron stijena I kamena.
Elk planine su poznate po tome sto su manje vise jako ostecene erozijom, pa dok se penjete imate osjecaj da su na neki nemaran nacin naslagane i neravnomjerno rasporedjene stijene tu kao svojevrsna zamka.




















0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.