utorak, 28. veljače 2017.

Cathedral Spires

Cathedral Spires
Visina: 8520 ft / 2597 m
Front Range, Colorado
Datum: 26 Februar 2017 god.

Cathedral Spires.
Jedna mala planina sa puno cara i ljepote, koja se cesto puta naziva dragulj Kolorada. Konacno smo nasli vremena i za ovu planinu nakon nekoliko propalih planova. Najvisa tacka nalazi se na visini na 2597 metara, mada to i nije jedini vrh, Zapravo cijeli park je raj za pennjace svih vrsta i kvalifikacija, mada nas vrh nije zahtjevao nikakvu posebnu opremu osim dosta strpljenja prilikom pronalazenja pravog pravca a naravno i malo vjestine prilikom penjanja ovih stijena. Ponovo moj saucesnik u ovoj maloj ali nadasve fantasticnoj turi bio je Brajan. Iako nismo imali skoro nikakve ideje kako doci do vrha, osim kako doci do ulaza u park, ipak smo na kraju svega nasli nacina na stanemo na vrh. Sami vrh je povrsine jednog kvadratnog metra, meni se ova planina toliko dopala da mi je pomalo bilo zao otici, mada siguran sam da cu se ponovo vratiti za neke malo teze i komplikovanije uspone. Moram napomenuti da ovaj park, iako jako nepoznat za sire mase u Koloradu predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje fotografije. Pristup parku ogranicen je samo tokom dana, znaci u vremenu izmedju izlaska i zalaska sunca i uz zabranu kampovanja. Park je zatvoren od marta pa do kraja jula zbog gnijezdenja raznih  ptica grabljivica, sto na jedan nacin ovaj park cini jos jedinstvenijim i izazovnijim. Nekoliko slika sa ove ture docarace dozivljaj vise nego mnogo rijeci.

četvrtak, 23. veljače 2017.

West Mt. Gessler i East Mt. Gessler

West Mount Gessler
Visina: 13301 ft / 4054 m

East Mount Gessler
Visina: 13380 ft / 4078 m

PT 13001
Visina: 13001 ft / 3962 m

Sawatch Range, Colorado
Datum: 10 Oktobar 2016 god.

Gessler planine u pozadini.
Jos jedna jako interesantna tura u Sawatch Range, ovaj put postavili smo zadatak da izadjemo na tri vrha prije nego zima i snijeg onemoguce prilaze ovom planinama. Dobili smo vise nego sto smo ocekivali, barem u mom slucaju, jer nisam se nadao da cemo se susresti sa ovakvim krajoliko i ljepotom. Ovaj dio ovog vijenca zaista mi je je priredio jedno ljepo iznenadjenje, valjda zato sto se lijepe stvari desavaju onda kada se najmanje nadamo. Pored mene i Brajana imali smo jos jednog clana posade a to je Derek, koji se povremeno ubaci u nase planove. 

Mount Powell

Mount Powell
Visina: 13580 ft / 4139 m
Gore Range, Colorado
Datum: 01 Oktobar 2016 god.


Mount Powell je po mnogo cemu jedan od dijamanta u Koloradu, pejzaz, lokacija, daljina a prije svega jedna od rijetko posjecenih planina. Konacno smo se odlucili za nesto novo u jednom vijemcu koji je jos uvijek jedna velika nepoznanica u Koloradu. Gore Range, sigurno jedan od najintersantnijih i najljepsih vijenaca u Roki planinama neopravdano nezasluzuje paznju od strane mnogih planinara. Pored 32 vrha koji se izdizu iznad cetiri hiljade metara a nijedan od njih nije iz tzv. grupe ''fortinera'' jednostavno se nalazi na sprednim listama ''mainstream'' planina u Koloradu. Ali, to je nesto sto ovaj vijenac cini lijepim i posebnim. Vecina ovih planina jos uvijek su velika nepoznanica, staze gotovo da i ne postoje i tako da se za Gore Range se govori da je jos uvijek strogo cuvana tajna u Koloradu.

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.