četvrtak, 4. svibnja 2017.

Pettingell Peak

Pettingell Peak
Visina: 4131 m / 13531 ft
Front Range, Kolorado
Datum: April 14, 2017 god.

Pettingell Peak
Pettingell Peak iako je jako blizu Denvera pomalo je nepoznata planina sirokom krugu planinara. Iako se nalazi u jednom jako poznatom ambijentu i veoma posjecenom prostoru najvise zahvaljuci Herman jezeru koje se nalazi neposredno ispod same planine sama planina je manje vise nepoznanica. Tako je bilo i u mom slucaju kada sam prvi put planinario do jezera a da pri tome nisam imao pojma da se iznad jezera izdize jedna lijepa planina. Planina je smjestena na grebenu zajedno sa nekoliko drugih planina iznad cetiri hiljade metara koji dijeli Sjeverno americki kontinent na dva vodena sliva. 
Prilaz planini iz tzv. Herman Gulch pravca.
The Citadel
Moj prvi izlazak na ovu planinu bio je u Junu 2012 godine (reportaza) ali pod nesto sasvim drugacijim uslovima i okolnostima. Tada se radilo o skoro samom pocetku ljeta kada se priroda pocela buditi nakon nekoliko mjeseci uspavana ispod bijelog pokrivaca, i tada je to izgledalo sve savim drugacije. Staza koja vodi do Herman jezera bila je potpuno pokrivena snijegom pa najvise zahvaljuci skijasima i ljubiteljima maklji cije smo tragove slijedili bez puno lutanja uspjeli smo doci do jezera.
Bryan neposredno ispod Herman jezera.
Prelijepa proljecna idila u Roki planinama.
Pettingell Peak, vrh je na lijevoj strani grebena.
Herman Jezero jos uvijek dobro prekriven snijegom i ledom.
Istocna strana planine bila je prekrivena snijegom, bez obzira sto se radilo o jos uvijek ranom proljecu ocijenili smo da je snijeg dovoljno stabilan da bi doslo do klizanja ili lavine. Pravac koji vodi od jezera do vrha vise je nego ocigledan, mada smo na pojedinim dijelovima morali malo manevrisati da bi izbjegli eventualno otiskanje snijega. Dan je bio jako topao pa je samim time snijeg na ovoj padini bio jako mekan sto je znacilo upotrebu maklji, meni jako mrski dio opreme koju po svaku cijenu zelim izbjegavati. Ali danas nismo imali izbora, zelimo li se domoci vrha nije bilo izbora nego maklje pa onda jedan jako mukotrpan i spori proces penjanja.
Pocetak uspona tzv. istocnom stranom.
Pred samim izlaskom na greben.
Konacno smo bili na grebenu koji je vodio prema vrhu.
Jedinstven pogled prema velikom broju planina u Front Range.
Upornost i neposustajanje glavni su elementi jednog ovakvog uspona, sve do izlaska na greben, tek tada moze se reci da stvari postaju zanimljive. Meni je bilo drago da smo se ja i Brajan nakon duzeg vremena ponovo spojili u jednom od pohoda. Iako smo imali priliku da provedemo nekoliko dana u Cileu poslije njegovog uspjesnog uspona na Akongagvu ipak zajednicki uspon na jednu od planina u Koloradi je nesto sto nas veze.
Na ovoj slici se vidi nas kompletan put od pocetka do vrha.
Bryan na vrhu.
Dan je bio vise nego idealan za planine, sto je najvaznije nije bilo vjetra a sve ostalo bilo je vise nego podnosljivo. Pored toga sto je ovo bio drugi uspon na ovu planinu bilo mi je posebno drago da je Brajan po prvi put na ovom vrhu, jer cesto puta mi se medjusobno pomazemo i ponavaljamo uspone zbog drugog. Nadam se da ce i ova godina biti ispunjena dobrim i uzbudljivim avanturama po Roki planinama u Koloradu.
Malo drugacija perspektiva samog vrha.
Jos jedan pogled sa vrha prema prelijepom Gore vijencu.
Selfi na vrhu Petingell Peak.

Ostale slike sa ture u Albumu:
Petingell Peak

0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.