srijeda, 29. ožujka 2017.

Savage Peak

Savage Peak
Visina: 4005 m
Sawatch Range, Colorado
Oktobar 30, 2016 god.
Summitpost stranica.

Savage Peak
Savage Peak je jedna jako interesantna planina, ako nista onda zbog tzv. Savage kuloara koji jedan od najpoznatijih snjeznih pravaca u Koloradu. Ova tura posluzila je kao mala izvidnica prije svega kako doci do planine na proljece kada je sve jos uvijek sve pokriveno snijegom a zatim da vidimo ovaj pravac dok se paralelno grebenom penjemo prema vrhu planine. Iako nismo imali bas neku predstavu o ovom dijelu Sawatch vijenca moram priznati da sam bio veoma ocaran sa onim sto smo imali da vidimo. Zaista radi se o jednoj zaista lijepoj planini a posebno nas je dojmila ljepota jezera koji kao gorske oci upotpunjuju prelijepi ambijent ovog zabacenog planinskog dijela Roki planina.

Nakon par sati ugodne voznje iz Denvera bili smo u zabiti tzv. Holly Cross Wilderness koji se nalazi u sastavu nama dobro poznatog Sawatch Range vijenca, u kojem smo prekalili nase planinarske talente tek okoncanog ljeta. Kraj mjeseca oktobra i prvi nagovjestaji zime napravili su odlican ugodjaj, onakav kakav smo samo mogli pozeljeti. Iako je bilo nekih nagovjestaja za eventualne padavine nismo imali dvojbe o tome da odustanemo ili ne. Kao i u mnogim turama ove godine moj saucenik opet i naravno bio je Brian, koji jednostavno uziva u ovakim pohodima.
Prva prilika da vidimo Savage Peak ispred nas.
Savage Peak je uvijek bio na mojoj listi zelja, ali jednim drugim pravcem a to je taj famozni kuloar. Danas za takvo nesto nije bilo pravo vrijeme, najbolji uslovi za uspon na ovu planinu ovim pravcem je tokom proljeca, tako da se nadam da bi se to moglo desiti u toj sezoni penjanja. Bez obzira, svaki uspon na istu planinu tokom razlicitih sezona i razlicitim pravcima je svako novo iskustvo da planinu dozivimo, osjetimo i vidimo na neki novi, drugaciji i bolji nacin.
Postoji nekoliko pravaca prema vrhu, ali pravac kojim se se mi zaputili bio je tzv. sjeverozapadni greben, sigurno jedan od laksih nacina da se dodje do vrha ove planine. Staza koja nas je dovela do jezera na nekim mjestima tesko da se nazirala a da pri samom prilazu prvom od nekoliko jezera jednostavno isceznula.
Iako smo imali generalnu ideju kako doci do grebena ipak smo morali malo ostaviti truda i napora da nadjemo nacina da na najefikasniji nacin bez puno lutanja i mudrovanja izaberemo najbolji pravac kretanja. Na ovakvim planinama saobracaj tokom ljetne sezone je jako rijedak, vecina ljudi koji zavire u ove prostore za osnovni cilj imaju izlazak na jezera. Vjerovatno broj planinara koji se upise u registar na vrhu ove planine ne prelazi vise od deset osoba.
Tako stoje stvari u Koloradu sa planinama, veliki broj ili vecina planinara onih koji tek pocinju ili sa iskustvom usesrednjena je na onih 58 najvisih, tzv, ''fortinera''. Ove manje poznate ali u mom misljenju i puno ljepse planine ako nista onda zbog toga sto imate priliku osjetiti stvarni bijeg od civilizacije prepustene su same sebi i tek ponekom istinskom zaljubljeniku planina.
Zustrim i hitrim koracima Brian nezausavljivo hrli prema vrhu.
Tesko je povjerovati da ove planine i ljepotu ne vidi veliki broj ljudi.
Jedna od boljih tura za ovu godinu, jednostavno smo uzivali u ovom fantasticnom danu i fantasticnim prostorima Roki planina, Imali smo smo priliku da iz prve ruke i izbliza vidimo Savage kuloar koji duzinom i nagibom jednostavno izaziva divljenje ali istovremeno i motivaciju da se vratimo narednog proljeca i pokusamo popeti ovaj pravac.
Savage kuloar.
Missouri Lakes.
Brajan na grebenu sa Missouri jezerima u pozadini.
Jos jedna slika lijepog Sawatch Range.
Prvi vidici samog vrha planine.
Iza nas duboko u dolini ostala su Missouri jezera.
Holly Cross wilderness.
Pogled sa vrha.
Neki novi vrhovi i neke nove ture za naredno ljeto.
Ptarmigan, promjena boje perja nagovjestava dolazak zime.

0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.