četvrtak, 23. veljače 2017.

Mount Powell

Mount Powell
Visina: 13580 ft / 4139 m
Gore Range, Colorado
Datum: 01 Oktobar 2016 god.


Mount Powell je po mnogo cemu jedan od dijamanta u Koloradu, pejzaz, lokacija, daljina a prije svega jedna od rijetko posjecenih planina. Konacno smo se odlucili za nesto novo u jednom vijemcu koji je jos uvijek jedna velika nepoznanica u Koloradu. Gore Range, sigurno jedan od najintersantnijih i najljepsih vijenaca u Roki planinama neopravdano nezasluzuje paznju od strane mnogih planinara. Pored 32 vrha koji se izdizu iznad cetiri hiljade metara a nijedan od njih nije iz tzv. grupe ''fortinera'' jednostavno se nalazi na sprednim listama ''mainstream'' planina u Koloradu. Ali, to je nesto sto ovaj vijenac cini lijepim i posebnim. Vecina ovih planina jos uvijek su velika nepoznanica, staze gotovo da i ne postoje i tako da se za Gore Range se govori da je jos uvijek strogo cuvana tajna u Koloradu.



Moram priznati da je Mount Powel vec nekoliko godina bio na vrhu liste planina koje bih zelio popeti, ali medjutim nije bilo prave prilike za to. Ono sto je interasantno za Gore Range jeste da nepostoje knjige niti karte vezane za ovaj vijenac. Postoje razne price i objasnjenja zasto je to slucaj, ali niti jedan jos uvijek nije potvrdnjen. Jedan od navedenih razloga jeste da se dio Roki planina na taj nacin pokusa spasiti ili zastiti od najezde planinara koji bez ikakve sumnje ostavili negativan impakt  na ovaj dio planina. Druga verzija je da zbog zainteresovanosti jednostavno ne postoji zelja izdavaca niti nekoga drugog da ove lijepe planine priblizi planinarima.


Bez obzira o cemu se radilo, nakon toliko tura, uspona i avantura ova je bila nesto posebno, fascinirajuce i u svakom slucaju za pamcenje. Jesen u Koloradu je posebna sezona, za mene je to najljepse vrijeme pohrliti planinama u zagrljaj. Poput sarene lepeze, planine jednostavno kao umjetnicka galerija na otvorenom pokazu i prikazu zasto je priroda bila i bice nesto cemu cemo se uvijek diviti i traziti beskrajna objasnjenja.







Nas dvojica nakon velikog broja avantura predhodnog ljeta u Sawtch Rangu kao da smo tempirali pravo vrijeme i pravu priliku za konacan pohod u njedra Gore Range. Jesen je iako je pomalo bila na izmaku jos uvijek je na velicanstven nacin priredila nezaboravnu i rakosnu predstavu. Ono sto nikoga nece ostaviti ravnodusnim jeste bogat kolorit koji se mogao vidjeti na svakom koraku, pored zlatno prepoznatljive boje lisca na nezaobilaznim jasikama, tu su se poput najraskosnijih cilima prostirale padine sa preostalim cvijecem i rastinjem sa najljepsim vezovima.

I pored velike zelje imali smo malo vremena za uzivanje u ovoj ljepoti, jer ipak do vrha nam je trebalo malo vise od deset kilometara pa smo pokusali da absorbujemo ovu ljepotu skoro kao u prolazu. Ipak na nekim mjestima jednostavno smo morali da zastanemo i da punim plucima udahnemo jednu od najljepsih avantura ove godine u Koloradu.





Iako nam je vrijeme prijetilo tokom uspona ipak nismo nismo pokleknuli na putu prema vrhu. Prelomna tacka bilo je sedlo sa jako cudnim imenom, slomljeno koljeno, odakle se vrh mogao nazirati mada nije bio potpuno vidljiv. Nakon gubitka par stotina metara nadmorske visine, zavrsna strma padina bila je posljednja prepreka prema vrhu, ali ne samo posljednja vec je i najteza. Sa ovog mjesta nije vilo povratka bez osvojenog vha pa smo iako pomalo sporo uspjeli da pobjedimo sebe i padinu. Moram naglasiti uz veliku pomoc jos uvijek dobrih vremenskih uslova uspjeli da uzivamo u pogledima sa vrha ove planine. Zaista bilo je velicanstveno, zasigurno jedan od najatraktivnijih vijenaca u Roki planinama.

















0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.