srijeda, 28. prosinca 2016.

Mount Crested Butte

Mount Crested Bute
Visina: 12162 ft / 3707 m
Elk Mountains, Colorado
Datum: Avgust 14, 2016 god

Mount Crested Butte.
Prije nekoliko godina nakon prvog posjeta ovom carobnom gradicu za oko mi je zapela planina koja se izdize iznad samog grada i nosi isto ime kao i sam grad, dakle radi se o Mount Crested Butte. Uklijesten i ugnijezden u dolini u srcu Elk planina slovi kao svjetski centar planinskog cvijeca. Tokom mjeseca jula u ovom gradicu odrzava se tzv. festival planinskog cvijeca (link) koji privlaci fotografe sa svih strana svijeta ali takodje i ljubitelje prirode raznih profila.

subota, 17. prosinca 2016.

Mount Champion i PT 13736

Mount Champion
Visina: 13646 ft / 4159 m

PT 13736
Visina: 13736 ft  / 4159 m
Sawatch Range

Datum: Avgust 08. 2016 god.


Na Brajanovu ideju, a bio je red na njega da izadje sa kakvim prijedlogom, odlucili smo da za ovaj vikend ponovo skoknemo do Sawatch Range, samo par sati voznje od Denvera, a cini mi se kao da nam se osladilo ovdje ovog ljeta. Toliko puta smo prolazili preko Independence prevoja, ispod ovih planina a da nismo znali o cemu se radi. Barem ja nisam znao, ali zato je tu Brian, koji voli da danonocno pregleda topografske karte i tako da smo na njegovu zelju zaputili se u jednu novu avanturu.

petak, 16. prosinca 2016.

Grizzly Peak A i Garfield Peak A

Grizzly Peak A
Visina: 13988 ft / 4264 m

Garfield Peak A
Visina: 13780 ft / 4200 m

Sawatch Range, Colorado

Datum: Juli 30, 2016

Grizzly Peak 
Pored 58 planina koje spadaju u grupu tzv. ''fortinera'', vrhova iznad 14 hiljada fita, postoji ona druga grupa planina cija visina je iznad 13 hiljada fita. Ova druga je malo za razliku od prve, velika grupa od sest stotina planina od kojih vecina je visa od cetiri hiljade metara. Pokusavam brojeve i visine zanemariti koliko mogu, ali ovdje je to jednostavno nemoguce. Sve se vrti od visina i koliko planina, sto nas u vecini svrstava u kategoriju ''peak bagger'', sakupljaca vrhova. Pa zbog toga u Koloradu nikada nije dosadno, ponekad je najveci problem koju planinu odabrati za sljedecu avanturu. E pa ova tura je posebna, jer smo na umu imali najvisi vrh a da pri tome nije ''fortiner''. Grizzly Peak je za samo 12 fita kraci pa tako ponosno zauzima poziciju kralja svih onih sest stotina planina, koje po meni predstavljaju pravi Kolorado i Roki planine.

nedjelja, 11. prosinca 2016.

Wetterhorn Peak

Wetterhorn Peak
Visina: 4272 m / 14015 ft
San Juan Range, Kolorado
Datum: 07/25/2016 god.

Reportaza sa prvog uspona na Wetterhorn Peak.

Wetterhorn Peak
Kada me je Brian pitao da li bih sa njim isao u San Juans da mu na neki nacin pomognem i pravim drustvo na ovoj prelijepoj planini, nisam se dvoumio niti jednog trenutka. Ova planina je na neki nacin jedna od mojih najdrazih ovdje u Koloradu. San Juans su zasigurno najatraktivniji vijenac planina ovdje, i svaki iznova odlazak na jednu od ovih planina predstavlja vise nego zadovoljstvo. Poseban plan nismo imali posto sam ja vec penjao Wetterhorn Peak u svom pohodu na najvise planine Kolorado, samo je bilo potrebno naci slobodan vikend.

petak, 9. prosinca 2016.

Mt. Shavano i Tabeguache Peak

Mount Shavano
Visina: 4339 m / 14236 ft

Tabeguache Peak
Visina: 4317 m / 14162 ft

Sawatch Range, Kolorado
Datum: Juni 26, 2016 god.
Sve slike uradjene sa telefonom Samsung 7.

Mount Shavano.
Mount Shavano i Tabeguahe Peak moji su stari znanci, ovo je bio treci izlaz na ovu ili ove planine. 
Mount Shavano via Angel of Shavano, i prvi put na ovim planinama, reportaza. Mt. Shavano je je sedamnaesti najvisi vrh u Koloradu, dok je Tabeguache Peak na 25 mjestu. Planine spadaju u grupu Kolorado planina iznad 14 hiljada fita. Nalaze se u sastavu Sawatch Range, i zasigurno su jedne od najpolularnjih tura gdje se moze kombinovati dva vrha. Sto se tice samog uspona tu nema apsolutno nikakvih prepreka, radi se o jednostavnom usponu ali ono sto je vazno napomenuti jeste da  je duzina ove ture skoro 20 km. Znaci izdrzljivost i fizicka spremnost moraju biti na nivou jer pored duzine ceka vas visinska razlika oko 1650 metara.

srijeda, 7. prosinca 2016.

Byers Peak

Byers Peak
Visina: 3903 m / 12804 ft
Front Range, Colorado
Juni 19, 2016 god.


Byers Peak, nas cilj ove ture.
Byers Peak, sta drugo reci nego jako lijepa planina, ali posto se ne radi o ''fortineru'' i nije iznad cetiri hiljade metara ne privlaci paznju koju u svakom slucaju zasluzuje. Vec duze vrijeme imao sam zelju da izadjem na vrh ove planine. Cesto puta vozeci kroz Winter Park pogled mi je mamila ova planina, koja se nalazila na horizontu, na pocetki nisam znao o kojoj planini je rijec, mislio sam da je neka iz grupe tzv. ''13ers'' . Medjutim nakon malog istrazivanja otkrio sam da se radi o Byers Peak, planini koja je u ovdasnjim kriterijima visoka tek 12804 fia, ali ako se to prevede u metricki sistem, proizlazi da je za samo sedam metara ispod cetiri hiljade.

Skywalker Couloir

Skywalker Couloir
South Arapahoe Peak (13400 ft / 4084 m)
Indian Peaks Wilderness, Colorado
Datum: June 05, 2016 god.

Skywalker kuloar, jedan od najboljih pravaca u Koloradu.
"Skywalker'' je glavni kuloar na juznoj strani jednog od dva Arapahoe vtha. Ovaj dio planina nalazi se u okrilju poznatog i jako lijepog parka koji se zove Indijanski Vrhovi. Sve planine i vrhovi u ovome parku nose imena po nekim od indijanskih plemena koji su nekada obitavali na ovim prostorima. Park se svojom cijelo duzinom naslanja na jedan od cetiri nacionalna parka u Koloradu, poznati i daleko cuveni Rocky Mountain National Park. 

utorak, 6. prosinca 2016.

Bull Hill

Bull Hill
Visina: 4194 m / 13761 ft
Sawatch Range, Colorado
Maj 29, 2016 god.


Proljece u Sawatch Range.
Nakon male pauze tokom proljece ponovo smo u Roki planinama Kolorada. Proljece je bez sumnje najbolje vrijeme za planinarenje u ovom vijencu, prije svega zobog snijega koji cini planine magicnim daje planinanama jednu sasvim drugu atmosferu. Temperature su idealne za planinarenje, sto znaci niti previse sunca, ali ni previse zime. Prilazi planinama u ovo doba godine su u vecini slucajeva omoguceni bez velikih i dugih mukotrpnih borbi sa dubokim snijegom koji je vec u odmakloj fazi topljenja. 

nedjelja, 4. prosinca 2016.

Nevado de Sajama

Nevado de Sajama
Visina: 21463 ft/ 6542 m
Cordillera Occidental, Bolivia
June 19 - 23, 2015


Sajama 6542 m, najvisi vrh Bolivije.
Nakon nekoliko godina intenzivnog planinarenja po Koloradu doslo je vrijeme za provjeru svih spremnosti kako fizicke tako i one najvaznije mentalne snage. Zelja mi je bila za jednom avanturom u pravom smislu rijeci, znaci onako izvorno u alpskom stilu bez vodica i komercijlne logistike. U predhodnom boravku u Meksiku dogovorio sam se svojim drugom i penjackim partnerom Juan Livingstonom da se zaputimo u Boliviju i pokusamo izaci na vrh Sajame, najviseg vrha u toj juznoamerickoj zemlji. 

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.