srijeda, 28. prosinca 2016.

Mount Crested Butte

Mount Crested Bute
Visina: 12162 ft / 3707 m
Elk Mountains, Colorado
Datum: Avgust 14, 2016 god

Mount Crested Butte.
Prije nekoliko godina nakon prvog posjeta ovom carobnom gradicu za oko mi je zapela planina koja se izdize iznad samog grada i nosi isto ime kao i sam grad, dakle radi se o Mount Crested Butte. Uklijesten i ugnijezden u dolini u srcu Elk planina slovi kao svjetski centar planinskog cvijeca. Tokom mjeseca jula u ovom gradicu odrzava se tzv. festival planinskog cvijeca (link) koji privlaci fotografe sa svih strana svijeta ali takodje i ljubitelje prirode raznih profila.


Cottonwood Pass.
Sezona cvijeca vec je uveliko prosla ali u ovom carobnom gradicu koji nikada nije izgubio duh 18 stoljeca i koji je pretvoren u svojevrsni muzej postoje puno drugih atrakcija. U malom predahu izmedju velikoh planina odlucio sa razgulim preko Cottonwood prevoja prema prema ovom gradicu i da konacno upisem ovu lijepu planinu na listu posjecenih vrhova u Koloradu.
Veselo i uz muzike preko prevoja.
Taylor Lake.
Voznja od Denvera preko ovog prevoja zaista je jedna od lijepih prilika da se vidi Kolorado, bez obzira pokusavali se ispeti na nekih od vrhova ili ne. Cottonwood prevoj je zaista je nesto sto treba dozivjeti, u samom pocetku put se poput pijavice provlaci kroz srce velicanstvenog Sawatch vijenca. 
Onog trenutka kada se spustite u dolinu doceka vas Taylor Lake, jedno od najpopularnijih izletista u cijeloj drzavi, ali pored jezera cijela Gunison dolina ima zaista sta da ponudi u potrazi za raznim vrstama avantura.
Crested Butte je poseban gradic koji uspio ocuvati duh 18 vijeka kada je rudarstvo bilo osnovna grana privrede u velikom dijelu danasnjeg Kolorada. Danas je to jedan mali muzej sa autenticnim zgradama koje su pretvorene u restorane, galerije, prodavnice a sve u svrhu da priviku posjetioce tokom ljetnih mjeseci. Ono po cemu je Crested Butte poznat jeste skijanje, i vjerovatno najljepsi skijaski centar u Roki planinama. Ako neko mjesto uspije da bude vise atraktivno od Aspena, Vaila ili Telurida onda je to zasigurno sa razlogom.
















Planina Crested Butte je najvecim dijelom dio skijaskog centra, tako da se skoro u samo podnozje moze doci zicarom. Ali ja nisam prevalio toliki put da bi izasao na vrh planine uz pomoc zicare. Vec sam se lagano sto skijaskim stazama, sto putevima koji sluze za odrzavanje staza tokom skijaske sezone zaputio prema vrhu. Avgust mjesec je kada se vec polako nazire kraj ljeta pa samim time temperatura je bila idealna. Jedna zaista lijepa i lagana tura koja ima itekako sta da ponudi tokom uspona. Ono ce svakoga oduseviti jesu pogledi prema bezbroj vrhova iz Elk vijenca planina, za koje se smatra da su najljepse planine Kolorada. Mount Crested Butte sa visinom od 3707 metara je zaigurno vrijedan paznje i vremena, tako je biloi u mom slucaju. Iz nekog razloga sam zelio popeti ovu planinu koja je godinama privlacila paznju, drago mi je da se to konacno desilo.
























0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.