subota, 28. veljače 2015.

Bryce Canyon

Bryce Canyon National Park, Utah
Oktobar 19 2014

Suma ili stijene?

Ne postoji nijedno mjesto na ovom svijetu kao sto je Bryce Canyon nacionalni park u saveznoj drzavi Utah. Ovaj relativno mali park po povrsini, smjesten je u jugozapadnom dijelu drzave Utah. Dobio je ime po jednom od lokalnih doseljenika mormonu Ebenezeer Bryce, a status nacionalnog parka nosi od 1928 godine.Bez obzira na ime, ipak se ne radi o klasicnom kanjonu vec o nekoliko amfiteatara koji su sacinjeni od nevjerovatnih oblika stijena koji jos odolijevaju gravitaciji i eroziji. Svaka posjeta ovom parku izazvace divljenje svakog posjetioca uostalom kao i cijeli prostor jugozapadnog dijela Sjedinjenih Drzava. Kratka posjeta parku, ali zasigurno ne i posljednja.

McCurdy Mountain

McCurdy Mountain
Visina: 3709 m / 12168 ft
Lost Creek Wilderness, Colorado
Decebar 08, 2014 god.
Summitpost stranica.
Album sa slikama.


Kaze se da je ljepota u oku posmatraca, i to je savrseno tacno. Lost Creek Wilderness malo poznati park u Koloradu za mene vec je odavno jedan od najljepsih i najinteresantnijih planinskih vijenaca u ovoj drzavi. Naviknuti na snjezne vrhove koji se izdizu iznad cetiri hiljade metara, ovaj park nudi nesto sasvim drugaciji pejsaz. Americka spisateljica Alice Walker napisala je jednom prilikom da u prirodi nista nije savrseno a da je pri tome sve savrseno.

petak, 27. veljače 2015.

Decatur & Revenue Mountain

Decatur Mountain
Visina: 3929 m / 12890 ft

Revenue Mountain
Visina: 3928 m / 12887 ft

Front Range, Kolorado
Datum: 18 August, 2014 god.

Pogled sa vrha Revenue Mountain.

Operativna rijec za ovu turu bila bi usamljenost, ili jednostavno receno nigdje nikoga na vidiku. Ponekad bijeg od ''guzve'' na planinskim stazama je dobra stvar, Postoji nesto u planinama sto covjeku donosi mir. To je jedino mjesto gdje covjek moze naci izolovanost i usamljenost. Sam si,a nisi sam. Prelijepi ljetni dan, treba li reci tipican dan za ovaj mjesec u Kolorado Roki planinama, sacinio je prelijepi ambijent gdje pored vidika i planina vise nikoga nije bilo. Vise nam nije ni trebalo. Nikakve visine ne sire covjekove vidike, svu beskonacnost nosi u samom sebi.

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.