utorak, 25. ožujka 2014.

Mount Ebert

Mount Elbert
#1
Sawatch Range, Colorado
Visina: 4401 m / 14440 ft
Datum: 16 Mart, 2014 god.

Mt. Elbert obasjan prvim suncevim zrakama.

Mt. Elbert je najviši vrh u cijelom Roki planinskom vijencu, od Kanade do Meksika, i kao moj prvi četiritisučnjak uvijek ce za mene biti posebna planina, kojoj cu se vracati sa posebnom radosti. Koliko postoji godišnjih doba, isto tako toliko postoji i lica jedne planine, ako uzmemo u obzir različite pravce i prilaze onda jednostavnom matematičkom analizom možemo zaključiti da jednu planinu možemo iznova penjati nekoliko puta.

''Platte'' Peak

''Platte'' Peak
Lost Creek Wilderness, Colorado
Visina: 3640 m / 11941 ft
Datum: 09 Mart, 2014 god.

Vrh Platte Peak 

Lost Creek Wilderness je sakriveni dragulj Kolorado Roki planina, smješten je u centralnom dijelu države, najčešće zaboravljen i zaobidjen planinski vijenac ali tokom zimskih mjeseci predstavlja raj za planinare i ljubitelje planina. Skoro dvadesetak vrhova preko tri tisuće metara dovoljan su magnet tokom zime, ali u ljetnom periodu vrlo mali broj planinara zaviri u ovaj park. Naš cilj ovog vikenda bio je Platte Peak, relativno jednostavna planina ali proboj kroz duboki snijeg od skoro desetak kilometara do vrha uz 1200 metara visinske razlike bio je pravi izazov za našu četveročlanu ekipu.

nedjelja, 2. ožujka 2014.

Popocatepetl, Mexico

Popocatepetl, Mexico
Visina: 5452 m / 17887 ft
Februar 05 - 09, 2014 god.

Popocatepetl je još uvijek itekako aktivan vulkan.

Popocatepetl je aktivni vulkan koji se nalazi u Meksičkoj saveznoj drzavi Puebla, smješten je u istočnom dijelu tzv. Trans-Meksičkog vulkanskog lanca. Poslije Pico de Orizaba sa visinom od 5452 metra, druga je najviša planina u Meksiku a samim time čini ga petim najvišim vrhom u Sjevernoj Americi. Erupcija koja se desila 1994 god. stavila je ovaj vulkan izvan upotrebe u smislu da su usponi na vrh zabranjeni. Da je vukan još uvijek itekako živ i aktivan imali smo priliku uvjeriti se tokom boravka  u ovom nacionalnom parku. Serija slika koja slijedi načinjena je većinom sa Cortez prevoja i obližnje kote zvane La Joya na kojoj su smještene kamere koje prate aktivnost ovog vulkana. Ovo je ujedno bila i najbliža distanca izmedju nas i vrha ovog vulkana. Vjerovatno ce ovaj geološki fenomen još puno godina biti odsječen od strane penjača i ''osvajača''. 
Više informacija o ovom vulkanu ovdje.

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.