Wednesday, October 30, 2013

Vasquez Peak

Vasquez Peak
Visina: 3946 m / 12947 ft
Vasques Wildernes, Colorado
Datum: Oktobar 27, 2013

Brian gura uzbrdo prema markeru kontinentalne podjele.

Vasquez Wilderness je jedna mala zasticena i malo poznata divljina udaljena svega nekih cetrdesetak kilometara od Denvera. Ovaj park se prostire na skoro 50 kvadratnih kilometara i u svojim njedrima krije skoro dvadestak vrhova, ali nijedan vrh nije iznad cetiri tisuce metara pa zbog toga nisu atraktivni ''mainstream'' planinarima.


Saturday, October 19, 2013

Mosquito Range četiritisučnjaci.

Mosquito Range četiritisučnjaci.
Datum: Oktobar 13, 2013
Treasurevault Mountain (4176 m / 13701 ft)
Mosquito Peak (4200 m / 13781 ft)
Kuss Peak (4129 m /13548 ft)
London Mountain (4022 m / 13194 ft)

“Climb the mountain to see the world, not so the world can see you”

Mosquito vijenac, poslijepodnevna slika sa kraja ture.

Ponovni povratak u Mosquto Range imao je za cilj uspon na neke nove vrhove preko cetiri tisuce metara, plan je bio tri nova vrha, ali na kraju dana ponovni uspon na London Mountain zaokruzio je taj broj na cetiri. Iako je bila prva polovina mjeseca Oktobra, zima i niske temperature su vec odavno ovdje prisutni. Cooney Lake koji lezi neposredno ispod Mosquito Peak vec je odavno bilo zaledjeno, ali sa obzirom na visinu od 3,835 metara na kojoj jezero lezi to i i nije predstavljalo neko iznenadjenje. Prilaz ovim planinama preko istoimenog prevoja Mosqutio Pass tokom jeseni je uvijek prohodan, ali tokom zime zbog visokog snijega i smetova uspon na jedan od ovih vrhova je sasvim drugacije prirode. Mosquito prevoj je najvisi put na sjevernoamerickom kontinetu sa visinom od 4,019 metara i sa malo boljim terenskim vozilom moguc je prelaz preko ovog prevoja prema Leadvillu rudarskom gradicu koji lezi sa druge strane ovog vijenca.


Tuesday, October 8, 2013

Whale Peak

Whale Peak (3986 m /13,078 ft)
Front Range, Colorado
October 05, 2013

Whale Peak (desno) iznad Gibson Lake.

Whale Peak, relativno nizak cetiritisucnjak tokom ljeta cini veoma popularno odrediste, kako zbog relativno laganog uspona, tako i zbog prelijepog prirodnog jezera pod imenom Gibson Lake koje lezi ispod samog vrha na visini oko 3600 metara. Epiteti populani i relativno lagani usponi zamijenjeni su operativnim opisom za ovaj dan - uspon sa ukusom zime. Suncan ali veoma hladan dan sa vjetrom preko 70 km na sat bili su faktori koji su potpuno promijenili sliku idilicne ljetnje i jesenje atmosfere. Kraj mjeseca septembra Kolorado zablista u zlatnom runu pa za vecinu zaljubljenika u Roki planine predstavlja najomiljeniji dio godine. Ali ovogodisnja jesen je bila kratkog daha, pa je manje vise pomijesana sa snijegom kratko trajala, ali ipak smo uspjeli pronaci ovu planinu ispod koje su jos uvijek vladale jesenje boje. Prvih par kilometara uspona kroz crnogoricnu sumu na dobro obiljezenoj stazi bili su zagrijavanja i priprema za ono sto nas je cekalo kada smo izasli iz rastinja. Iako smo bili zasticeni okolnim planinama, bilo je jasno da smo izabrali pogreasn dan, ili dan kada razdvaja ljetnje planinare i one koji krstare tokom cijele godine. Krenuli smo prema Gibson Lake kao prvom odredistu gdje smo uz kratki odmor sutke donijeli odluku da nastavimo put prema sedlu koji grebenom vodio prema vrhu. Upravo taj dio je bio najtezi i najsporiji, strma zaledjena tundra i kamena padina usporavale su kretanje, uz to podpomognute vjetrom, ali ipak smo uspjeli izaci na greben.Vjetar koji iz pravca zapada udarao u nasa prsa samo je jos vise otezao uspon, ali smo ipak ovaj dio prosli mnogo brze nego sto smo ocekivali. Brzina vjetra je na trenutke dostizala snagu koja je prijetila da ce me odnijeti sa grebena, pa smo nekoliko puta morali traziti sidro u vidu neke stijene koja je strsila kroz zaledjenu padinu. Ipak, uz malo srece i upornosti uspjeli smo izaci na vrh, na kojem smo se zadrzali tek toliko da foto dokumetujemo ovu pripremnu turu za dolazecu zimsku sezonu. Silazak je bio mnogo laksi, podpomognuti sa jakim vjetrom u ledja koji nas je jednostavno oduvao sa grebena prema jezeru.
Whale Peak je pruzio mnogo vise nego sto smo ocekivali i predpostavljali, izuzetno lijepa ali i malo poznata planina bila je dobra prilika da se izvuce zimska oprema i pripremi za novu nadam se uzbudljivu zimsku sezonu.
U nastavku slijedi mala fotoreportaza sa uspona na Whale Peak.

Friday, October 4, 2013

London Mountain

London Mountain
Visina: 4022 m / 13194 ft
Mosquito Range, Colorado
Datum: Septembar 22, 2013


London Mountain, planina prekrivena jesenjim plastom.


London Mountain je bila posljednja tura ovog ljeta, jesen je kako kalendarski tako i prakticno dosla u visoke dijelove Kolorada. Posljednji dan ljeta bio je protekao vise kao prvi dan jeseni, jer kisa i snijeg su obiljezili ovogodisnju smjenu sezona. Plan je bio jednostavan, preduhitriti nadolazece nevrijeme koje je trenbalo donijeti prvi ozbiljniji snijeg u Kolorado, za takvo nesto London Mt. je bila vise nego savrsena opcija. Mosquito prevoj koji je u doba rudarske revolucije povezivao dva, u to vrijeme rudarska gradica, provlaci se ispod same planine. U nekim boljim vremenskim prilikama, ova planina se kombinuje sa jos nekim od vrhova pa tako se moze napraviti tura sa vise vrhova, ali sa obzirom na okolnosti London Mt. je bila savrsena za malu solo posjetu planinama.


    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.