Thursday, May 30, 2013

Mount Bierstadt

Proljece u Rokijima!

Mount Bierstadt
Visina: 4285 m / 14060 ft
Front Range, Colorado
Datum: Maj 25, 2013

Mount Bierstadt sa Guanella Prevoja.

Mount Bierstadt je jedan od najlaksih ''fortinera'' u Koloradu, i uspon na njegov vrh moguc je tokom cijele godine. Tokom zime prevoj je zatvoren 4-5 kilometara prije samog vrha, pa  uspon na ovu planinu u tom periodu doija sasvim drugu dimenziju. Ovo je bio moj cetvrti izlaz na vrh ove planine, koja je bila medju mojim prvim osvojenom vrhovima u Koloradu pa na neki nacin ima i svoju emocinalnu pozadinu. Proljece je u svakom slucaju zakasnilo ove godine zbog kasnih snijegova tokom mjeseca aprila, pa je zapadna padina ove planine jos uvijek bila pokrivena snijegom. Mount Bierstadt je jedan od najpopularnijih planina iz tzv. grupe ''fortinera' pa se skoro svakog vikenda tokom ljeta na ovim stazama moze sresti  par stotina ili vise planinara. Skoro da je tako bilo i ovog majskog jutra, gdje sam tokom uspona i silaska sreo vise od pedeset planinara, vecina od nas bila je na ovim padinama iz istog razloga, otovrenje sezone u pohode na nove vrhove. Iako sam zamislio da ova tura bude solo, bilo je daleko od toga, jer nijednog trenutka se nisam osjecao sam. Kao da sam zaboravio cinjenicu da je ovo jedna od najferkvetnijih planina u Koloradu. Odlicno vrijeme i uslovi bili su nam vise nego naklonjeni u ovom divnom planinarskom iskustvu.

Mi smo sada u planinama, a one su u nama....John Muir

Vise slika u nastavku:

Monday, May 20, 2013

Devils Head

Hiking the Devils Head Lookout Tower
Elevationa: 2971 m / 9748 ft
Front Range, Colorado
Datum: May 19, 2013
Devil’s Head Lookout Tower celebrated its 100th anniversary in 2012 and is one of the best-known and only remaining Forest Service fire lookouts in continuous operation in Colorado. The tower initially consisted of a table and fire-finder bolted to a rock, and was accessible only by ladder! It is perched high on a rock outcrop with multiple flights of stairs leading to the cab. Devil’s Head employed the first female fire lookout in the nation — Helen Dowe, who started in 1919. In 1991, the site was listed on the National Register of Historic Places. The lookout offers spectacular views and is a popular destination for visitors, with approximately 15,000+ recreation visits annually. Click here for more historical tidbits and photos and here for a 2011 Denver Post article on the tower.
See map here.

Monday, May 6, 2013

Mt.Griffith & Alpine Peak

''Buena Vista"

Mt.Griffith  (3522 m / 11558 ft)
Alpine Peak (3521 m / 11552 ft)
Front Range, ColoradoMali vrh sa velikim pogledom.

Konacno su nam  vrijeme i prilike na terenu dozvolile da se priblizimo nekim od visih vrhova a da pri tome nismo bili na nekim od njih. Ova dva relativno mala vrha za Kolorado prilike bili su dobar uvod i pripreme za neke nove avanture na visim vrhovima. Buena Vista na spanskom jeziku znaci dobar ili odlican pogled, nazalost ova dva vrha dobila su ime po rudarima koji su potazi za zlatom i bogastvom na brzinu obitavali na ovim prostorima. Najpravednije bi bilo da se zovu Buena Vista jer pogledi koji dominiraju prema ostaku ovog vijenca planina tesko je za naci. Takvo nesto nesto nisam ocekivao. Obicno se za dobrim pogledima penje na malo vise vrhove, ali nama je za uzivanje bilo dovoljno i ova dva manja vrha. Cijelo podrucje je tokom zlatne groznice bilo jedno veliko rudasko nalaziste pa su skoro svi gradici koji i danas zive rodili se i rasli tokom te rudarske manije. Vremena su se promijenila pa umjesto rudara u njihova narucja hrle ljubitelji prirode u raznim kategorijama pa na taj nacin nekako uspjevaju opstati. Ova tura iako na prvi pogled lici na setnu kroz aleju, bila je daleko od toga. Duboki snijeg i prolazak kroz dijelove obrasle sumom bile su vise dovoljan razlog da za uspon i silazak potrosimo skoro sedam sati. Zima koja je dosla sa zakasnjenjem i svoje pravo lice pokazaka tokom mjeseca aprila ostavila je iza sebe dobrog snijega, sto bi znacilo da bi ova sezona penjanja mogla biti mnogo bolja od proslogodinje. Ova dva vrha dobar su nagovjesta i uvertira u ono sto slijedi u narednih par mjeseci.  

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.