četvrtak, 24. siječnja 2013.

Mt. Pennsylvania

Mt. Pennsylvania
Mosquito Range, Colorado
Visina: 3964 m / 13006 ft
Datum: Januar 20, 2013


Pogled sa laznog vrha prema nekoliko visokih cetiritisucnjaka.

Vise je nego ocigledno da zivimo u jednom cudnom i nepredvidivom klimatskom razdoblju. Mjesec je januar, prve asocijacije na Kolorado jesu snijeg i zima, ali kao da to vise nije slucaj u posljednjih nekoliko godina. Moj planinarski prijatelj Brian, koji muku muci sa koljenima pozvao me je na ovu turu, sto sam rado prihvatio. Nakon gripe i prehlade Pennsylvania Mt. bila je savrseni izbor u ovom rehabilitacionom usponu. Naoruzani punom zimskom opremom bili smo spremni za ovu planinu, koja je zbog pristupacnosti lagana i jednostavna. Zimi je to drugaciji slucaj zbog puteva koji se ne ciste, znaci bili smo spremni na malo duzu turu. Na nasu radost ili zalost u ovom dijelu Rokija, tacnije u Mosquto Range, zima kao da je zaboravila da navrati. Bili smo u mogucnosti doci do pocetka staze putem koji je bio ocicen uz minimalni snjezni pokrivac u okolnim sumama. Krenuli smo sa krpljama ali samo nakon nekoliko stotina metara morali smo ih skinuti i ostaviti pored staze, jer za njima nije bilo potrebe. Jednim malim dijelom prije izlaska iz sume prolazeci kroz grmlje i nize rastinje bilo je malo problema sa propadanjem kroz snijeg, ali to je bilo kratkog daha.Ostatak puta prema vrhu bio je skoro bez snijega. Bilo je tesko povjerovati da se radi o mjesecu januaru, sto zbog snijega sto zbog relativno toplog vremena i bez vjetra. Na nekoliko mjesta nailazili smo na ostatke starih rudnika, drvene barake su bile oborene zbog jakih vjetrova a ulazi u jame bili zatrpani, pitali smo se koliko su te jame sakrile ljudskih prica i sudbina. Na vrhu smo se zadrzali ne vise od pola sata, imali smo priliku prostudirati geografsku kartu ovog vijenca, identifikovati vrhove koji su bili interesantni za neku sljedecu turu.
Iako je ova planina bila osiromasena zbog nedostatka snijega, vidici prema okolnim planinama i vijencima bili su sasvim pristojna nagrada za izlazak na vrh. Vjerovatno cemo ponovo navratiti u posjetu nekim od vrhova u ovom dijelu Kolorada.


subota, 12. siječnja 2013.

Storm Peak

Storm Peak
Rocky Mountain National Park, Colorado
Visina: 4062 m / 13326 ft
Duzina: 21 km
Datum: 06 Januar 2013


Pogled sa vrha prema sjevernoj strani Longs Peak-a.

Storm Peak je skoro neprimjetan i ne tako cesto puta, vrh koji se zaobilazi u pohodu prema puno visem i poznatijem Longs Peaku, nekrunisanom kralju Rocky Mountain nacionalnog parka ali i cijelog Front Range. U zimskom periodu ova planina moze predstavljati veliki izazov ali za prvi uspon 2013 godine to nije bio slucaj jer snijega iznad sume skoro da nije ni bilo. Ipak, sa obzirom na duzinu od skoro 11 kilometara u jednom pravcu kada su dani najkraci ovaj vrh je pruzio dostojanstven otpor. Poznavajuci jako dobro ovaj dio parka, nedostatak snijega izbor je bio jednostavan izbor za ovaj vikend. Staza koja je pocinjala na istom mjestu gdje i pohod prema Longs Peaku bila je dobro ugazena tako da nije potrebe za pomocnim sredstvima. Izlaskom iz sume prema terenu gdje rastinja vise nije bilo stanje na terenu postajalo je sve vise povoljnije. Bilo je nevjerovatno za pocetak mjeseca januara da je ovaj dio Kolorada jednostavno bio bez snijega, sto je u velikoj mjeri ubrzalo nas napredak prema Granite prevoju koji je bio prva faza prema vrhu.
Iako smo relativno brzo dosli do prevoja, ostalo je jos puno posla prema podnozju planine. Storm Peak je licio na piramidu, izgledalo je da je najlaksii najbrzi put prema vrhu bio direktna linija ali se to pokazalo kao greska. Zbog velikih stijena i snijga koji je natalozio izmedju taj dio se pokazao kao jako tezak i opasan pa smo put usmjerili prem grebenu. Greben je bio bez snijega zahvaljuci jakim vjetrovima pa je time nas put prema vrhu bio puno laksi i jednostavniji. Ono sto karakterise uspon preko ovog grebena je spektakularan pogled prema glecerskom dijelu parka i prema nekoliko vrhova koji su na uzem spisku za ovu godinu. Vrh je    cinio jedan dugi greben bez ikakve oznake, pa smo zauzeli po nasem misljenju najvisu tacku i nismo se dugo zadrzavali. Iako je bio vedan i suncan dan temperatura je bila oko -15°C. Pogled prema Longs Peaku je bio fantastican, vrijedilo je popeti ovu planinu u ovom mjesecu i vidjeti Longs iz ovog ugla. Ako se po jutru dan poznaje, onda bi ova godina mogla biti planinarski jako uspjesna, uostalom vrijeme ce reci svoje. Vise slika sa ovog uspona ce ispricati puno bolju pricu...


utorak, 1. siječnja 2013.

Hassell Peak

Hassell Peak
Visina; 4028m / 13215 ft
Front Range, Colorado
Duzina : 16km





Hassell Peak u pravim uslovima moze biti zimska planinarska poslastica, Zapravo tako je i bilo, nakon nekoliko snjeznih oluja konacno su se stvorili uslovi za jednu lijepu zimsku turu. Kalendarski tako je i bilo, kraj mjeseca decembra i odlican nacin da se oprostimo od 2012 planinarske godine. Kazu da za planinare ne postoji lose vrijeme, vec samo losa oprema, pa ipak smo se nadali da ce nas vrijeme posluziti. Voznja do jedne od ovih planina u losim uslovima moze biti puno izazovnija i opasnija nego sami uspon. Iako svi clanovi Colorado Mountain Club, ovu malu turu organizovali smo izvan zvanicnih okvira. Hassell Peak bez snijega je jednostavna i laka planina ali zima i snijeg je cini i predstavljaju u jednom sasvim drugacijem obliku i formi.
Prvi dio staze koji se provlacio kroz sumu bio je vec dobro ugazen od strane nekih planinara koji su bili ovdje dan ili dva prije. Ali prtina je zavrsavala prije u dijelu koji je izravo vodio prema blagoj visoravni koja se izdizala iznad sume i rastinja. U tom dijelu bili smo prinudjeni nastaviti kretanje sa krpljama, mada je snijega bivalo sve manje i manje, koji je usljed jakih vjetrova bio raznesen i smjesten negdje u doilini. Situacija na brisanom terenu je bila sasvim drugacija, vjetar koji je nemilosrdno i jako duvao sa sjeverozapadne strane bio je jedna od dvije prepreke koje su bile ispred nas. Druga je bila kratak dan i vjerovatnost da ce nas uhvatiti noc u toku spustanja sa planine. Ipak nijedna od navednih okolnosti nisu bile prava i stvarna prepreka, pa je sve proteklo u planiranim okvirima. Na vrhu se nismo zadrzavali dugo, jer nam je ostalo malo od vise od dva sata sunca  pa smo se bili prinudjeni na brzo spustanje. U svakom slucaju,  Hassell Peak je savrsena planina da se zatvori krug jos jedne lijepe i spjesne planinarske godine.


    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.