srijeda, 30. listopada 2013.

Vasquez Peak

Vasquez Peak
Visina: 3946 m / 12947 ft
Vasques Wildernes, Colorado
Datum: Oktobar 27, 2013

Brian gura uzbrdo prema markeru kontinentalne podjele.

Vasquez Wilderness je jedna mala zasticena i malo poznata divljina udaljena svega nekih cetrdesetak kilometara od Denvera. Ovaj park se prostire na skoro 50 kvadratnih kilometara i u svojim njedrima krije skoro dvadestak vrhova, ali nijedan vrh nije iznad cetiri tisuce metara pa zbog toga nisu atraktivni ''mainstream'' planinarima.





 Docekalo nas je prelijepo jutro u ovom dijelu Rokija.

Kada smo se dogovarali za ovaj vikend imali smo nekoliko opcija u vidu, ali ipak smo se odlucili za Vasquez Peak, nasu prvu posjetu ovom parku koje je na nasu radost krilo jedno lijepo planinarsko iznenadjenje. Nismo bili siguruni koliko snijega mozemo ocekivati jer ovi dijelovi tradicionalno su uvijek zaliveni snjeznim slojevima u ranu jesen do u kasno proljece.

Brian uziva u ljepoti ovon malo poznatog planinarskog raja.

Strana kojom smo se kretali bila je okrenuta prema jugu tako da se snijeg nalazio na nekim mjestima, pretezno u dijelu obraslo sumom. Pokusali smo precicom zaobici jednu uvalu iznad koje se nalazila staza koja se protezala kroz cijelu drzzavu Colorado, tzv. Continental Divide Trail , planinska i hidroloska linija podjele sjeverno americkog kontinenta. Mnogo mojih avantura nalazilo se neposredno uz ovu ili preko ove linije geografskog fenomena, pa tako je cesto puta i spominjem.

Prvi dio je vodio kroz sumu u potrazi za stazom koja prolazi ispod naseg odredista.

Konacno smo nakon teskog rada i uspona strmom padinom uspjeli da se sretnemo sa stazom, sto nam je donijelo olaksanje u kretanju i orijentaciji. Na pocetku nismo bili sigurni u kojem pravcu se krecemo i koja je ''nasa'' planina od nekoliko vrhova koji su bili vidljivi na horizontu.

Strma padina nas je cekala kada smo konacno izasli iznad rastinja.

Vasquez Peak je za samo pedesetak metara nizi od granice cetiritisucnjaka, pa samim time nije na listi prioriteta mnogim koji hrle u vrleti Roki planina. Ali u svojoj ljepoti, pristupacnosti i prije svega pogledima koji se prostiru prema svim horizontima, ljepota ove planine nimalo ne zaostaje za mnogo visim i poznatijim vrhovima u Koloradu. Ja i Brian smo se slozili da je ovo bio odlican izbor za ovaj vikend.

Pogled prema nekim vrhovima, u sredini se istice Pettingell Peak.

Vasquez Peak se nalazi na listi klasicnih i preporucljivih tura Kolorado Planinarskog Kluba, imali smo prililku uvjeriti i zasto. Iako je ovaj dio neposredno vezan za Denver ipak se skoro tokom cijele godine ovdje moze pronaci usamljenost i izolovanost.

Malo snijega, malo alpske tundre, u svakom slucaju nama valja uzbrdo.

Vasquez Peak je dobio ime po Louis Vasquezu, jednim od prvih doseljenika u Kolorado. Vasquez je bio lovac, traper, istrazivac i pretpostavlja se da je prva brvnara u ovim krajevima bila sagradjena njegovom rukom. Iako su lovci jos itekao prisutni tokom sezone u ovim vrletima ipak osim ponekog planinara traperima se vec odavno izgubio svaki trag.

Sjeverni dio parka i pogled prema Byers Peak i Bills Peak.

Vasquez Peak je ostao iza nas, ali definitivno nekoliko planina zavredjuje paznju i posjetu i skoroj buducnosti, posebno interesovanje privukli su Byers Peak i Bills Peak, ali do tada ko zna gdje ce biti sljedece planinarsko odrediste u ovom planinarskom raju.

Vrh se poceo ukazivati ali jos uvijek je trebalo dosta truda do vrha.

Jedan od kratkih predaha gdje su pogledi ostavljali bez daha.


Kamena kona koja obiljezava vrh ove lijepe planine.

Slika sa vrha.

Gore Range u daljini.

Indian Peaks su takodje bili vidljivi.

Razlog zasto planinarimo, da vidimo svijet, a ne svijet nas.

Spreman za zimske radosti u Colorado Rockies.

Vidici koji krase ovu planinu.

Silazak sa planine.

Sve slike u albumu:


0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.