Saturday, September 15, 2012

Pyramid Peak

Pyramid Peak
Elk Mountain Range, Colorado
Visina: 4273 m / 14018 ft


Pyramid Peak sa ovog mjesta izgledao je neosvojiv.

Pyramid Peak je jedan od najpoznatijih ''fortinera'' u Koloradu ali takodje jedan od vrhova koji spada u grupu najtezih. Za mene je ovo bio jedan od najinteresntnijih vrhova u Koloradu, ali ne zbog tezine ili opasnosti vec jednostavno zbog pogleda sa  vrha ove planine, neosporno jedan od najboljih do sada. Uspon na ovu planinu je gradiran kao Class 4 , ali pored strmine i realne i stalne opasnosti od obrusavanja stijena ja nisam vidio potrebu za navezivanjem, barem ne u ovim uslovima kada je cijeli planinski vijenac bio bez snijega. U toku naseg uspona prema vrhu u mom misljenju najvecu opasnost su predstavljale planinske koze,  koje su dok smo jos bili daleko od vrha izazvale kamenu lavinu koja se mogla cuti kilometrima okolo planine. Poslije smo smo bili upozoreni od jedne grupe planinara koja je silazila dok smo mi jos uvijek bili ispod vrha da budemo oprezni, ali na nasu srecu koze su silazile sa vrha u isto vrijeme kada i ova grupa.
Maroon Lake jedno od najprepoznatljivijih mjesta u Koloradu.

Planina je smjestena samo nekih dvadesetak kilometara od centra Aspena, ali blizina ovom popularnom skijaskom centru ne cini nimalo lagan uspon na ovu planinu. Pyramid Peak je vec neko duze vrijeme bio na mom radaru, ali mozda zbog udaljenosti od Denvera bio je ostavljen na cekanje. Sve sto je trebalo je dva slobodna dana u jako tijesnom i nabijenom zivtnom rasporedu. Ponekad pozelim da mi je penjanje planina zivotno oprijedeljenje i zanimanje jedino na taj nacin bih imao vremena da budem na svim mjestima koje se nalaze na mojoj listi.


Thursday, September 6, 2012

Bald Mountain

Bald Mountain
Front Range, Colorado
Visina: 4171 m / 13684 ft
Datum: September 02, 2012


Kraj ljeta i pocetak jeseni se osjecao u zraku.

Ponekad ili cesto puta vremenske (ne)prilike se nadju izmedju vas i planine pa onda se sljedeca posjeta odlozi na neko duze i neodredjeno vrijeme. Tako je bilo i sa Mt. Bald, prvi pokusaj i to propali desio se krajem maja ove godine ili nekako sa krajem proljeca. U tom prvom pokusaju izmedju nas i vrha isprijecilo se nevrijeme u jednom cudnom obliku koje je meni bilo nepoznato a to grmljavina sa snijegom. Ali taj dan nije bio tako bezupjesan, u namjeri da popenjemo dvije planine ipak smo se morali zadovoljiti sa Mt. Boreas koja se nalazi neposredno uz Mt. Bald. 
Breckenridge, poznati skijaski centar u Koloradu i veoma cesto odrediste mojih planinarskih avantura nalazi je u jednom nevjerovatno lijepom okruzenju sa desetinama vrhova preko cetiri tisuce metara.
Tako je bilo i ovog vikenda, kada je na red dosao ponovni susret sa Mt. Bald, koja je meni bila zanimljiva iz razloga jer se nalazi medju dvije stotine najvisih vrohova, tacnije na 156 mjestu.


Tokom ljeta Breckenridge je popularno odrediste ljubitelja planina i bez snijega.


    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.