srijeda, 21. ožujka 2012.

Engelmann Peak and Robeson Peak

Engelmann Peak (13362 ft / 4077m)
Robeson Peak (13140 ft / 4004 m)
Duzina : 10 km
Ispracaj zime...one kalendarske


Engelmann Peak je prepoznatljiv vrh ispod cijih padina vijuga jedan od najvisih prevoja u Koloradu, Berthoud Pass a planina je na losem glasu zbog cestih smrtno opasnih lavina koje salje niz svoje strme padine prema autoputu. Ova zima je iz samo sebi poznatih razloga (mada je globalno zagrijavanje jedan od osumnjicenih) u ovom dijelu drzave Kolorado ostavila jako malo traga pa samim time uspon na vrh Engelmann ucinio realnim.
Planina je dobila ime po poznatom botanicaru i fizicaru George Engelmann, ali interesantno je da jedna vrsta crnogoricnog bora nosi ime po njemu.

Engelman Peak sa Berthoud prevoja, (Stock Photo)




Panorama sa vrha Engelmann Pk. 

Imali smo pouzdane informacije da snijega skoro i nema iznad sume i da je vjetar ucinio uslugu svima nama i ono malo snijega raspuhao i raznio negdje u podnozje planine, medju drvece i tako nas put ucinio puno sigurnijim.  Rampa koja je nas je docekala i gigantskim slovima upozaravala na opasnost nije ostavljala ravnodusnim, samo smo se pogledali i nastavili put prema podnozju odakle bi trebali pronaci najednostavniji pravac prema vrhu.


Prvi dio puta kroz sumu i duboki snijeg nije bio bas najzabavniji, iako smo imali krplje cesto puta smo se morali doslocno izvlaciti i puzati do zaledjenih dijelova na kojima smo mogli koracati. Jedna od uvala koja se jasno nazirala iznad granice gdje zavsava suma bila je dobra i sigurna vodilja.
U ''normalnim'' zimskim uvjetima ovaj pravac nije preporucljiv.

Ostali vrhovi su se poceli otkrivat svakim osvojenim metrom.



Konacno smo napustili strmu uvalu sa zaledjenim snijegom.
Onog trenutka kada smo se konacno dokopali ''kopna'' iako je teren bio jako strm napredak prema vrhu je postao brzi. i izvjesniji.
Ispred nas je bila strma padina koja je izravno vodila prema vrhu.
Posljednji zaravnjeni dio zaobljenog grebena koji vodi prema vrhu.
Bez obzira o kojoj planini se radi, Kolorado vas nece razocarati sa dobrim pogledom.
Vrh Engelmann Peak nije nas razocarao, pogled prema ostaku planina i vrhova u Front Rangu bio je impresivan, i bila je to jos jedna odlicna prilika da se obnove neke lekcije iz geografije i prepoznavanja planina. Nedaleko od Engelmanna Peak nalazi se jos jedan cetiritisucnjak, malo ''meksi'' u odnosu na ovaj, iako nije rangiran, imenovan je i nije nam bilo potrebno dugo da se nadjemo na njegovom vrhu.
Iako je dan bio relativno lijep sa obzirom o kojem godisnjem dobu se radi, vjetar je bio nemilosrdan i nije nam dozvolio neko duze odmaranje i opustanje na vrhu, ali ipak smo mogli uzivati ono sto je bilo oko nas.
Sarah i Derek u borbi protiv bubokog snijega prilikom spustanja sa planine.

Profil uspona na ova dva vrha.


Vise slika u albumu:


View 13ers - Front Range in a larger map

2 komentari:

Antony Ratcliffe kaže...

Excellent write up Sen and images, thanks for taking us on the journey with you.
Love the Panorama from the top of Engelmann Peak and the way you can see the curvature of the Earth!

Senad Rizvanovic kaže...

Thanks Andy, it was ok :)

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.