ponedjeljak, 27. lipnja 2011.

''Clipper''

Najbolje stvari dogadjaju se neplanirano....
Date: June 19, 2011
Mosquito Range, Colorado
Clinton Peak ( 13857 ft / 4224 m)
Traver Pear (13852 ft / 4222 m)
McNamee Peak  ( 13780 ft / 4200 m)


Plan je bio jednostavano savrsen, ostati kuci zbog najavljenog loseg vremena i uzivati u jednom slobodnom danu te sedmice,  a onda se sve pokvarilo. Sasvim slucajno i nabrzaka dogovorih se Mikom, da mozda pokusamo preduhitriti najavljeno lose vrijeme i popeti Clinton Peak, koji je takodje na listi stotinu najvisih i mozda jos......e, o tome poslije. 
Mt. Democrat (14152ft / 4314m)
Denver smo ostavili iza sebe u cetiri sata ujutro, i poslije nekih stotinjak kilometara voznje bili smo vec na vrhu Hoosier prevoja gdje smo napustili asfaltni put i zaputili se prema Montgomery jezeru koje je bilo kompletno isuseno u namjeri da se uhvati nova vodena akumulacija, koje sudeci po okolnim rjecicama i potocima nece nedostajati.

četvrtak, 23. lipnja 2011.

Mt. Lindsey

19 Godina poslije.....
Mt. Lindsey
Sangre de Cristo Range, Colorado
Visina: 14047 ft / 4282 m
Datum: 10 Juni, 2011

Sjecanje na Juni 1992 god. i sve one koji su ubijeni zamo zato sto su imali drugacija imena. Prije 19 godina lezao sam u zatocenistvu, prebijen, umoran i gladan sanjajuci o bezbroj lijepih stvari koje bi se mogle ostvariti samo da mi se ispuni jedna zelja, da prezivim. I danas devetnaest godina poslije, svako jutro budim se zahvalan dragom Bogu na jos jednoj pruzenoj prilici i sjecanjem na one koji nisu prezivjeli.

Prva slika koja se vidi na pocetku uspona.
Zapis o Izvoru
Rastvorio sam se i potekao
Potocima
Rijekama
Morima
Sad sam tu
Sad sam tu
Bez tebe
Gorak
Kako svom izvoru
Da se vratim?
Mak Dizdar

utorak, 14. lipnja 2011.

Mt. Buckskin / Mt. Loveland

Skijanje se brzo uci....
Mt. Bucskin  (13865 ft / 4226 mm)
Mt. Loveland (13692 ft / 4173 m)
Mosquito Range, Colorado
Datum 12 Juni, 2011

Mt. Bucskin sa visinom od 4226 metara je jos jedan vrh medju prvih stotinu najvisih vrhova u Koloradu koji je dosao na red da bude posjecen. Prelijep junski dan je bio otvorena pozivnica mnogima pa tako meni i Trevoru. U zivotu za puno stvari nikada nije kasno, pa tako i za prvo spustanje na skijama sa vrha preko cetiri tisuce metara. Izabrali smo nesto laganiji vrh ali bez obzira na jednostavnost svaki pocetak je tezak. Ova dva vrha nalaze se nedaleko od poznatog skijalista Breckenridge, neposredno u ''komsiluku'' cetiri mnogo poznatija ''fortinera'' na koje sam penajo u dva navratu, u ljetnom i zimskom periodu. Beckenridge  je prostor gdje se ukrstaju tri grupe planina u Rocky planinskom vijencu Mosquito Range, Tenmile Range, Front Range pa samim time u uzem podrucju nalazi se vise od  25 vrhova sa visinom preko 4 tisuce metara. Uspon nije tehnicki zahtjevan, ali zbog zaledjenog snijega ujutro i velike strmine dereze su bile vise nego potrebne. Bez obzira na fizicku pripremljenost, ova padina koja vodi prema vrhu Mt. Loveland ce testirati svacije noge, posebno sa teretom u ovom slucaju skijama zakacenim na ''backpack''. Mt. Loveland je imenovan, ali nije rangiran vrh i dijeli isti greben sa Mt. Bucskin, i obicno se penju zajedno.
Idemo dalje!

Mt. Democrat  u jutarnjem svjetlu (4314 m)

srijeda, 8. lipnja 2011.

Mount Sheridan

''A Few hours of Soltitude''
Mount Sheridan, Mosquito Range, Colorado
Visina :13,743 ft / 4,189 metara
124 najvisi vrh u drzavi Colorado.

Mt. Sheridan prepoznatljiv vrh.
Mt. Sheridan je 4-tisucnjak smjesten neposredno uz mnogo poznatiji ''fortiner'' Mt. Sherman u Mosquito Range, nedaleko od Fairplay rudarskog gradica nekih 150 km udaljenog od Denvera.  Prvi vikend mjeseca juna kao da je najavio jos jednu uzbudljivu i uspjesnu sezonu. Zima koja se zilavo odupirala odlasku konacno je popustila, i pod naletom velikih tempreatura snijeg je velikom brzinom poceo da iscezava. Ali prije nego se snijeg  kompletno istopi i omuguci standardne prilaze planinama proci ce jos koja sedmica. ''Solitude" je idealna rijec da se opise ova tura, ponekad se covjek u planini najbolje osjeca sam. Jutro je bilo predivno, dan je bio jedan od najtoplijih ove godine, ali na svu srecu nije bilo previse dubokog snijega pa nije bilo poslijepodnevne nocne more koja se zove ''postholing'' i borbe sa propadanjem u duboki snijeg. Mt. Sheridan se obicno penje u kombinaciji sa nekim od okolnih planina, Mt. Horseshoe, Peerless Mt i Mt. Sherman, ali Mt. Sheridan je jedina preostala planina na kojoj nisam bio u ovom dijelu Mosquito Range, tako da sam odlucio da zatvorim krug sa Mt. Sherman i okolnim vrhovima na neko duze vrijeme. Uspon ne predstavlja neki veci problem osim visine, staza koja vodi do vrha bila je zatrpana visokim snijegom na sedlu izmedju Mt. Sheridan i Mt. Sherman pa sam se odlucio za direktni pravac, strm kamenjar ali bez snijega i leda. Cijelo vrijeme osjecao sam kako udisem dim i da vidljivost nije bila najbolja sa obzirom na lijep dan i  nebo bez oblaka. Poslije na vrhu par skijasa mi je reklo da radi o velikom pozaru koji jos uvijek traje Arizoni, i da je vjetar je u toku noci donio dim i smanjio vidljivost. Lijep dan i lijepo vrijeme bili su razlog veliko broja planinara koje sam sretao  dok sam silazio sa planine. Vjerovatno cu se ponovo vratiti u narednom zimskom periodu. Cijelo podrucje lici na jedan veliki muzej, sa ugasenim ili napustenim oknima i  pratecim objektima, korodiranim strojevima i alatima, pa se stice osjecaj kao da je ovo sve napusteno prije nekoliko mjeseci.


    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.