Friday, April 29, 2011

East Glacier Knob

East Glacier Knob
Rocky Mountain National Park
Visina: 10225 ft (3117 m)
Date: April 23, 2011

Kimo pred samim vrhom
Pravo proljecno vrijeme tipicno u ovom obliku za Rocky planine, pojavilo se petak vece tako da je mnogima pokvarilo originalne planove za vikend, tako je bilo i u nasem slucaju. Ali bez obzira na snijeg ipak smo odlucili da posjetimo Rocky Mountatin National Park i da se drzimo nekog od ''nizih'' vrhova.

Thursday, April 7, 2011

Mt. Guyot

Mt. Guyot
Visina:  13370 ft / 4075 m
Duzina : 12 km
Visinska razlika: 975 m
Datum uspona: April 2, 2011
------------------------------------------------
Prvi aprilski vikend 2011 godine donio je vise od ocekivanog. Novi snijeg koji je napadao prije par dana samo je uljepsao prvi proljetni uspon. Jedan od mojih planinarskih prijatelja Brian organizirao je ovu turu na koju se odazvalo nekoliko planinara ili ‘’hikera’’ cija je baza veoma popularni web stranica  u Coloradu ali i sire,  14ers.com. Neke sam poznavao od prije a neke sam imao priliku upoznati taj dan. Izbor je pao na Mt. Guyot, preko cijeg vrha prolazi famozna kontinentalna podjela sjeverno americkog kontinenta.
Planina je dobila ime po poznatom svajcarskom geologu, Arnold (Henri) Guyot (1807-1874).
Cesto puta sam se pitao vozeci se od Denvera prema Buena Vista autoputem koji nozi oznaku Hwy 285 , o kojoj planini je rijec ciji oblik piramide dominira horizontom. Poslije sam saznao o kojoj planini se radi i cekao sam priliku da mozda se detaljnije upoznam sa ovom lijepom planinom. Planina je smjestena samo nekoliko kilometara daleko od poznatog skijaskog centra Breckenridge, gradica koji nastao u vrijeme poznate zlatne groznice. Najveci grumen zlata ikada iskopan u drzavi Kolorado  desio se upravo ispod ove planine, sve se desilo 23 jula 1887 god. kada je kopac zlata po imenu Tom Groves usetao u gradic noseci pod miskom 6.12 kg grumen zlata koji dobio ime Tom's baby. Poslije je pod nerazjasnjenim okolnostima taj grumen nestao, da bih ponovo bio otkriven 1972 god. u jednoj od tzv. depozit  banaka u Denveru ali skoro da je 2.5 kg zlata nedostajalo. Zlatni grumen je trajno izlozen u Muzeju Denver Museum of Nature and Science.
Uspon na planinu je bio relativno lagan, kretanje kroz snijeg je bilo sporo, ali je bilo olaksano jer je grupa skijasa prethodnog dana ostavila jako dobru stazu iza sebe. Vjetar na grebenu je u pojedinim momentima dosezao brzinu oko pedesetak kilometara ali temperatura je bila podnosljiva, vec se moglo osjetiti da je zima na izmaku. Mada na ovim visinama u planinama Kolorada zima cesto puta pokaze svoje lice i sredinom ljeta. Ovaj prelijepi proljetni aprilski dan kao da je nagovjestaj jos jedne lijepe i uspjesne planinarske sezone.
Mt. Guyot na popodnevnom svjetlu, slika nacinjena u povratku.

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.